KAKO SE REŠITI HERKULA POAROA? Mesec agate kristi na kanalu Epik drama

N. DRAŽOVIĆ

13. 08. 2023. u 16:00

LETO posvećeno zločinima na kanalu Epik drama uveliko traje.

Foto Epik drama

Šetnja kroz prošlost, zahvaljujući epskim dramama, nikada nije bila uzbudljivija, a letnji intermeco između dve TV sezone odlična je prilika za sve ljubitelje kostimiranih krimića uz reprize najpopularnijih serija. Poseban specijalitet za one koji uživaju u rešavanju napetih misterija u avgustu će doneti maraton serijala zasnovanih na romanima kraljice zločina Agate Kristi.

Tako ćemo tokom četiri avgustovske nedelje gledati hit naslove, među kojima su dva TV filma, "Agata i Ištarino prokletstvo" (28. avgusta od 21.00), "Agata i ponoćna ubistva" (21. avgusta od 21.00), kao i serije "Agatin Hjerson" (petkom u 21.00), "Agata Kristi:

Slučajevi gospođice Marpl" (sredom u 21.00), "I ne osta nijedan" (20. avgusta od 21.00).

Pre tri godine, 2020. proslavili smo vek Agatinog stvaralaštva.

Prošle su tačno 103 godine otkako se zvanično pojavio prvi krimić Agate Kristi, "Zagonetni događaj u Stajlsu" koji je ujedno i prvi roman u kom se pojavljuje Herkul Poaro.

Junak koji je Agati doneo svetsku slavu, a kog je spisateljica do te mere zamrzela da je nebrojeno puta u svojim romanima pokušala i da ga ubije. Upravo jedan od tih pokušaja videćemo i u dugometražnom TV filmu "Agata i ponoćna ubistva" koji nas vraća u 1940. godinu kada je Kristijeva Poarou na "leđa", ponadavši se da će mu ih uskoro i videti, navalila jednog od najvećih neprijatelja, kolekcionara opsednutog likom i delom slavnog detektiva. U roli Agate pojavljuje se glumica Helen Baksendejl, publici najpoznatija po ulozi Emili, nesuđene Rosove supruge u seriji "Prijatelji", ovog puta sa zadatkom da odgovori na pitanje zašto je Kristijeva odlučila da ubije svoju "zlatnu koku".

Tako "Agata i ponoćna ubistva" prati slavnu autorku krimića i detektivku, koja za vreme nemačkih vazdušnih napada na London 1940. odlučuje da eliminiše Herkula Poaroa. Posle dvanaest hit romana o Poarou u šest godina Agata bi trebalo da bude bogatašica.

Međutim, jedva spaja kraj s krajem. Ubistvo Poaroa usred ratnih previranja deluje gotovo pakosno, ali ona ima ideju. Roman će prodati privatnom kupcu, svom velikom obožavaocu koji je spreman da plati koliko treba da bi došao u posed delića istorije. Dogovara se sastanak u zloglasnom londonskom hotelu, ali uprkos prisutnosti starog prijatelja stvari ubrzo kreću po zlu. Dok padaju bombe, a mrtvih tela je sve više, postaje jasno u kolikoj je opasnosti. Jedino vrednije od poslednjeg romana o Poarou jeste poslednja knjiga koju bi u svom životu napisala Agata Kristi.

Ne propustite mesec posvećen kraljici zločina na kanalu Epik drama.

 

Pogledajte više