STRIP: Nacrtane sage i hitovi

V. N.

17. 10. 2024. u 05:00

MEĐU novim naslovima "Besne kobile" su i "Hodočašće rastrojenog uma", neobična knjiga koju je ilustrovao i kao bajku za odrasle zamislio dizajner Uroš Savić, a tokom Sajma knjiga stići će i The noble Gall, autobiografija Srećka Gala, karikaturiste koji je skoro pedeset godina proveo u SAD.

Ilustracija Tošo Borković

Integral "Konstantinovo raskršće" u koizdanju sa "Lagunom" je uradila kuća System Comics, koja na Sajam donosi nesvakidašnje izdanje - "Kralj ničega" scenariste Nenada Džonija Rackovića, čiji je mrak na listove ove "crne knjige" majstorskim crtežom preneo Aleksa Gajić.

Izdavačka kuća Darkwood zaokružuje velike serijale - tu su poslednji tom "Kalvina i Hobsa", završna knjiga urnebesne "Porodice Špageti", kraj "Napada Titana" i "Bestijarijusa", te okončanje sage o vremešnom "Torpedu 1972" i detektivske fantastike "Granvil". Na Sajam stižu i dve nove knjige Modesti Blejz, jedanaesti tom pustolovina Kena Parkera, najveće svetske mange, varvarske Konanove "Hronike srebrnog platna" i "Kletva crnog kamena", moderni klasik Manija Larsenea "Put", ali i - "U znaku jarca" - kompletan Pratov opus Korta Maltezea...

Izdavačka kuća "Stalker" uoči Sajma spremila je kapitalno delo američkog stripa "Prsten Nibelunga" F. Krejga Rasela, zapanjujuću adaptaciju klasičnih Vagnerovih opera. Tu je i prvo srpsko izdanje serijala "Svet Edene", jednog od najvećih stripskih stvaralaca - Mebijusa, ali i trilogija "Nikopol" - nastavak objavljivanja sabranih dela Enkija Bilala, sa tri tematski srodna naučnofantastična strip-albuma: "Vašar besmrtnih", "Žena-klopka" i "Hladni ekvator", te grafički roman "100%" - najzreliji autorski rad Pola Poupa, a "Stalker" će u omnibusu pod naslovom "Arhe & Lajla" predstaviti najistaknutija Kazina dela iz osamdesetih.

Ilustracija Tošo Borković

"Čarobna knjiga" očekivano mami publiku najnovijim albumima iz "Marvela" i DC stripskih univerzuma, a tu je i nastavak "Renesanse" Frederika Divala, kao i mnogih serijala po kojima je ova kuća prepoznatljiva "Talični Tom", "Spiru i Fantazio"...

Pogledajte više