KNJIŽEVNOST ZA DECU: Fantazija bez granica

V. N.

17. 10. 2024. u 05:00

PRELEPO ilustrovanu bajku o važnosti hrabrosti i prijateljstva - "Začarana sprava", stvorili su zajedničkim snagama pisac Uroš Petrović i ilustratorka Ana Grigorjev a objavila "Laguna", kao i knjige Zorana Penevskog i Mirka Dejića "Urnebesna matematika", Roberta Takariča - "Moj tata i ja u pubertetu", Ton Telehen - "A kuda idemo".

Ilustracija Tošo Borković

Kod istog izdavača može se naći i kultno delo mnogih detinjstava "Dečaci Pavlove ulice" Ferenca Molnara, a tu su i "Vetar u vrbaku" Keneta Grejama, novi roman Muni Vičer - "Nina i kletva pernate zmije", ali i avanture zarozane sedmogodišnje trolice Mine Namćorić čija je autorka Amelija Vileta...

Kapitalnu "Ilustrovanu istoriju Srba za decu" Milenka M. Vukićevića i Radeta Ristanovića objavio je SKZ, koja mladim čitaocima nudi i voljenu "Baštu sljezove boje" Branka Ćopića u izboru i sa predgovorom Snežane Šarančić Čuture.

"Odiseja" je za za najmlađe čitaoce pripremila nastavke voljenih serijala: treću knjigu o Dori, noćnoj mori Abi Henlon, "Dora, crna ovca", četvrti deo serijala "Dnevnik jedne skoro pa tinejdžerke" Alise Pantermiler, pod nazivom "U tom grmu čuči zec", ali i roman nagrađivane danske autorke Mete Vedse, "Kad je srce mikser" u kom kroz dnevničke zapise pratimo život tinejdžerke Pi.

"Čarobna knjiga" među novitetima ima štošta za poklonike najčuvenijeg serijala o dečaku čarobnjaku iz pera Džoan K. Rouling, te je tu i "Hari Poter: Božić u Hogvortsu", premijerno i kod nas i u svetu objavljen 15. oktobra, ali i drugi deo knjige "Zvanični Hari Poter kuvar" iz pera Džoane Farou. "Konan: Slonova kula" potpisuje Valenten Seše, majstor uljane tehnike, koji raskošno ilustruje jednu od najpoznatijih priča Roberta E. Hauarda o Konanu Simerijancu.

Pisac Simeon Marinković i ilustrator Dušan Pavlić pripremili su ekskluzivno izdanje "Moja Srbija" koje se može naći na štandu "Kreativnog centra" među popularnim romanima Vesne Aleksić, Jasminke Petrović i drugih. Isti izdavač je pokrenuo i novu ediciju klasika dečje književnosti "Knjige za sva vremena", ali i zakoračio u sve popularniju oblast stripova i grafičkih romana za decu. Ove godine su objavljene slikovnice proslavljenih autora, kao što su Džulija Donaldson, Oliver Džefers i Smriti Holms...

Pogledajte više