SRPSKA PROZA: Stari majstori i mlade snage

V. N.

17. 10. 2024. u 05:00

POSEBNU pažnju ljubitelja domaćeg stvaralaštva privući će dva romana objavljena posle odlaska njihovih autora: "Palata" Gorana Petrovića (1961-2024) - o događajima koji su prethodili izgradnji dvora despota Stefana Lazarevića u Beogradu i o "lutajućem" protomajstoru Petru i "Bekstvo iz raja" Dobrila Nenadića (1940-2019) u čijem je središtu neobičan ženski lik baba Stane, dok je šire i metaforično kao slika naroda koju su zadesila razna čudesa, kao što su rat, oslobođenje informbiro, komunizam, ljubavi i zavisti.

Ilustracija Tošo Borković

Obe knjige objavila je "Laguna" koja je čitaocima ponudila i petu knjigu drama Dušana Kovačevića "Profesionalac" u kojoj se prvi put pojavljuje njegova najnovija crna komedija "Udovica živog čoveka", priča o porodičnom i nasilju nad ženama. A za poklonike istorijskih priča biće zanimljivi romani "Sveti rat za Carigrad" Aleksandra Tešića i "Harizma cara Dušana" Koste Nikolića.

Tri knjige priča naći će se na štandu SKZ: "Roman o Cibulki" Mihajla Pantića, "Kamenorezački zanat" Enesa Halilovića i "Mrtvi dim" Nebojše Jevrića. Glavni urednik Zadruge Nikola Marinković ukazuje i na knjigu pripovedaka "Kad mrtvi prozbore" Grigorija Božovića (1880-1945), povest o teškoj i tragičnoj sudbini sa Kosova i Metohije, Crne Gore i iz Makedonije.

Roma "Pucanj u prazno" Vladislava Bajca je priča o mladom novinaru koji iz Jugoslavije osamdesetih godina prošlog veka odlazi u Ameriku i radi niz intervjua, putopisa, filmova. Izdavač je "Geopoetika", dok je "Čarobna knjiga" pripremila delo takođe veoma afirmisanog Vladimira Kopicla, zbirku od pet novela "Između trudova" u kojima narator svet posmatra pronicljivo, satirično i humoristično.

Ilustracija Tošo Borković

Uglješa Šajtinac novi roman "Madam Fajrflaj" napisao je iz perspektive Nagasakija 2024. koji je pretrpeo strašna razaranja atomskom bombom 9. avgusta 1945. Izdavač je "Arhipelag" iz čije se produkcije izdvaja i roman "Glorija" Milana St. Protića čiji je glavni junak američki istoričar koji traga za tajnim Jevanđeljem po Marku, kao i knjiga aforizama cenjenog i plodnog satiričara "Bolje prekosutra" Ratka Dangubića.

Zamašan roman o prijateljstvu, ljubavi i zločinima "Šibanje" Jovice Aćina je, prema rečima urednika Gojka Tešića, veoma izazovno delo o našem vremenu. Knjigu je objavio "Službeni glasnik", koji je ponudio i arhitektonski roman "Žena koja je pušila žitan" Olge Radić o Jovanki Bončić i filmskoj sudbini ove Srpkinje koja je bila prva žena s diplomom inženjera u Nemačkoj i po čijem imenu naziv nosi jedna ulica i univerzitetska nagrada u Darmštatu.

Na štandu "Agore" biće izložen roman "Sejač" Nebojše Lapčevića. Priča, o umetnosti i precima, o ljubavi i strasti, o mitu i legendi Tromoravlja. Isti izdavač objavio je i romane "U jednom dahu" Borisa Lazića čiji su glavni junaci mladi pisac poreklom iz emigracije i inostrani dopisnik, i Ex Silentium Slobodana Mandića, neku vrstu nastavka prethodne, veoma zapažene knjige ovog autora "Antikvar gospodnji".

"Na bazenu" Divne Vuksanović je knjiga priča na rubu horora i naučne fantastike koju je objavio KOV.

Jedne kišne noći taksijem penzionisani oficir Kosta Rašić kreće put Krfa u potrazi za istinom, a saputnik će mu postati Marija koja želi da pobegne od svog života - tako počinje roman "Pod tuđim suncem" Miodraga Majića u izdanju "Vulkana".

Nekoliko romanesknih dela objavio je "Čigoja" među kojima su "Nebo Partenona" Vinka Magaraševića i "Pre nego što đavo dođe po svoje" Veljka Mijuškovića.

Iz produkcije "Derete" izdvajaju se "Sabrane priče" velikog pisca Vladana Desnice, novi roman uvek provokativnog Svetislava Basare Minority Report: podcast i "Triumvirat" Sava Stijepovića, fantazmagorični roman uronjen u političku zbilju evropske i svetske tame.

Istorijski roman "Junaci i mučenici - osvajanje zemlje Braničeva" Dušana Stankovića daje živopisnu sliku Srbije u doba kraljeva Dragutina i Milutina, dok roman "Zaboravljeno kraljevstvo" Vladimira M. Lukića vodi čitaoce u mitsko vreme prve države Južnih Slovena. Obe knjige objavio je Portalibris, koji je objavio i roman "Tašmajdan" Aleksandra Stankovića, priču o omiljenom parku Beograđana, kroz istoriju.

"Kontrast" je pripremio "Priče" Fride Filipović, feminističke autorke i debitantski roman "Mali Murat" scenariste i reditelja Vladimira Vulevića. Svojevrsni vremeplov od pamtiveka do naših dana dat je u knjizi "Povest o smrti Kaščeja besmrtnog" označena pinjati roman, knjigu je objavila kuća "4S".

Kod "Besne kobile" naći će se roman prvenac Vere Bošković "Zavese na našim prozorima" koji prati tegoban životni put glavne junakinje tokom i posle Drugog svetskog rata.

Poznata kao izuzetno popularan dečiji pisac Vesna Aleksić je sačinila knjigu putopisa "Melodije Evrope", u izdanju "Akademske knjige", koja je ponudila i roman "Balkanibal" Gorana Mimice, rođenog novosađanina koji je radio na univerzitetima u Poljskoj, SAD, Engleskoj i Italiji.

"Devojke iz boljih kuća" je romansirana biografija o prijateljstvu autorke Jelene Tinske, glumice i balerine, i Ljiljane Drezge ugledne slikarke. Knjigu je objavilo "Narodno delo" koje je šansu pružilo i mladoj autorki Andrei Andrijašević štampljajući joj autobiografsko delo "Prelet".

Sa 40 novih naslova "Svet knjige" izlazi na ovogodišnju veliku smotru, a među njima su i romani "Beograd nikad i sad" Željka Jovanovića, "Put u krivodo" Miroja Vukovića, koji se odvija u Foči neposredno pred početak rata u BiH, "Egzibicionista i drugi" Radojke Milošević koji pripada žanru magičnog realizma...

Dilanov put

Profesor i prevodilac Zoran Paunović autor je knjige "Bob Dilan" o dugom i neverovatnom umetničkom putu putujućeg gitariste i pevača. Knjiga je izložena na štandu "Klia".

Bogata ponuda

I ove godine "Prometej" je došao na Sajam sa veoma bogatom ponudom u kojoj su knjige domaćih autora "Nežni operater" Vladimira Đurića Đure, "Spasovdan" Dragana Šaponjića, "Maglena avlija" Anđelka Anđušića, "Čuvari snova" Dobrivoja Sazdića.

Pogledajte više