NOVA GOZBA ZA ČITAOCE: Međunarodni Beogradski sajam knjiga od 19. do 27. oktobra

V. N.

17. 10. 2024. u 06:45

PREMA svim najavama i realnim očekivanjima i 67. Međunarodni beogradski sajam knjiga, koji će se održati od 19. do 27. oktobra, uz učešće više od 400 direktnih izlagača iz zemlje i inostranstva - biće prava poslastica za ljubitelje pisane reči. Ovogodišnju manifestaciju otvoriće pesnik i dramski pisac Milena Marković.

Foto M. Anđela

Na istom mestu, pod sloganom "Reč je slobodna" na Beogradskom sajmu počasni gost biće Kuba, a svoje knjige izložiće i Belorusija, BiH, Grčka, Italija, Iran, Kongo, Maroko, Nemačka, Rumunija, Rusija, Tunis, Turska, Ukrajina, Hrvatska i Crna Gora. Gosti programa iz inostranstva biće britanski bestseler pisac Toni Parsons, slovenačka autorka Nataša Rogelja i pisac iz Gvatemale David Unger.

Kao i svih prethodnih godina i ove je pripremljen veliki broj tribina sa veoma različitim temama i uz učešće pisaca i književnih znalaca. Između ostalog u programu naslovljenom "Pesma sunca" prema knjizi Jovana Dučića od čijeg se rođenja navršilo 150 godina razgovaraće se o prepevima naše poezije u svetu, stranoj poeziji kod nas i društvenom angažovanju pesnika danas. U sali Jovan Jovanović Zmaj održavaće se programi "Hiljadu zašto", posvećeni književnosti za decu i mlade u kojima će u svojevrsnim radionicama učestvovati naši najcenjeniji pisci za mališane. Programska celina "Atlas opisan nebom" imenovana prema poznatom romanu rano preminulog Gorana Petrovića biće jednim delom posvećena njegovom delu, a predstaviće se i domaći pisci i gosti iz inostranstva. Po čuvenoj komediji "Sumnjivo lice" Branislava Nušića, od čijeg se rođenja navršilo 160 godina, nazvan je program u kome će se govoriti o zlo(upotrebi) veštačke inteligencije u prevođenju, novim formatima knjiga, kao i o književnoj kritici na internetu.

Foto D. Milovanović

Hale sajma biće otvorene od 10 do 20 časova, pojedinačna cena ulaznica je 350, a za grupne posete 250 dinara, a parking za automobile je 200 dinara po satu. Dani za porodičnu posetu su 21. i 22. oktobar kada će biti omogućeno da cela porodica sa jednom ulaznicom poseti manifestaciju, a tradicionalni Školski dan biće 24. oktobra za kada je pripremljen poseban program namenjen školarcima i njihovim učiteljima i predavačima.

Milena Marković, Foto V. Danilov

U istom terminu na Beogradskom sajmu održaće se i 53. sajam obrazovanja i nastavnih sredstava.

Pogledajte više