MEDICINSKOJ SESTRI 42 MESECA ZATVORA: Izrečena presuda za nesreću u kojoj je nastradao Luka Jovović

Zoran Rajić

18. 09. 2024. u 14:20

NATAŠA A. (24) iz Ratkova osuđena je juče prvostepenom presudom na tri i po godine zatvora zbog smrti Luke Jovovića (15), dečaka iz istog sela kod Odžaka, koji je, vozeći motocikl "honda", stradao u sudaru sa njenim automobilom "golf", jer mu, kako je utvrđeno, nije ustupila pravo prvenstva.

foto Privatna arhiva

Nesreća se dogodila 30. aprila 2022, a dečak je, ne budeći se iz kome, od zadobijenih povreda preminuo devet dana kasnije u bolnici u Novom Sadu.
Okrivljena je dobila kaznu koju je u završnoj reči 11. septembra predložio zamenik opštinskog javnog tužioca u Somboru Predrag Ivanišević, koji je istakao da je za nju, iako nije optužena za nepružanje pomoći licu povređenom u saobraćajnoj nezgodi, otežavajuća okolnost bilo to što, kao medicinski radnik, nije prišla oštećenom nakon nesreće.

- Dobila je blagu kaznu, jer bi bilo malo da je izrečena i maksimalna od osam godina, koliko je u jednom trenutku, početkom ove godine, tražio tužilac - ogorčen je Lukin otac Dragan Jovović, oficir u Policijskoj stanici u Odžacima.

- Iako je po struci medicinska sestra, nije posle sudara prišla mom sinu da mu pomogne, a nisu to učinili ni članovi njene porodice, iako se nesreća dogodila ispred njihove kuće. Nije pozvala ni policiju, ni Hitnu pomoć, niti se izvinila. Išla je u 21.30 da kupi pljeskavicu, koristila je mobilni telefon, što se vidi na listingu, puštala je glasnu muziku... Da je dala levi žmigavac, možda bi Luka reagovao.

Otac Dragan Jovović, Foto privatna arhiva

Dragan kaže da je u Osnovnom sudu u Somboru suđeno ne samo Nataši A., "nego svim ubicama dece u saobraćaju":

- Presuda je pokazala koliko vredi život jednog deteta u našoj zemlji.

Porodica Jovović, koja je osnovala fondaciju sa Lukinim imenom za podršku svim porodicama nastradale dece i, zalaganjem za oštrije kazne prema neodgovornim vozačima, sprečila nove pogibije na drumovima, nema pravo da se žali na izrečenu presudu, jer je Nataši A. izrečena kazna koju je predložilo Osnovno javno tužilaštvo.

Nije došla

PRAVO žalbe ima osuđena, koja se juče nije pojavila pred sudom, kao ni njen advokat.

Tužilac je rekao da je za njeno krivično delo obavezan zatvor, a olakšavajuće okolnosti da izbegne maksimalnu kaznu bile su njene godine, to što je majka maloletnog deteta i što do sada nije osuđivana.

Pogledajte više