"DAVID NAS JE LAGAO OD POČETKA, BIO JE SVE VREME U SRBIJI" Najbolja drugarica nestale Ane Knežević za "Novosti": Hvala srpskoj policiji

Marko Kolašinac 18. 06. 2024. u 13:03

SREĆNI smo što se dogodilo hapšenje u slučaju nestanka Ane Knežević. Hapšenje Davida nije bilo iznenađenje za nas, posebno zbog toga što je od samog početka lagao gde se nalazi. Zahvalni smo srpskoj policiji na istrazi i na svemu što rade kako bi pravda bila zadovoljena.

Foto: Novosti

Ovo je poruka koju od porodice i prijatelja nestale Ane Knežević (40), za "Novosti", prenosi njena najbolja drugarica.

Sana Ramou sa Floride, najbolja drugarica Ane Knežević (40) koja je misteriozno nestala u Madridu i kojoj se 2. februara gubi svaki trag, otkriva za "Novosti" da je njen suprug, Srbin, David Knežević, koji se nalazi u američkom zatvoru zbog sumnje na otmicu, od početka pokazivao sumnjivo ponašanje i da je od prvog dana lagao gde se nalazi.

- Ja sam odmah pričala sa njim nakon Aninog nestanka i on mi je govorio da se nalazi u Fort Loderdejlu. Odbio je da pozove policiju. Pitala sam ga da zajedno putujemo iz Majamija u Madrid kako bismo pomogli policiji u potrazi. On je rekao da hoće, a onda je naprasno otišao u Srbiju i saopštio mi da je unajmio advokate - priča Sana.

Navodi da joj je njegovo ponašanje od početka bilo čudno i da mu je to odmah i saopštila.

Foto: Novosti

Sana Ramou, najbolja drugarica Ane Knežević

- Rekla sam mu da ne razumem zašto je otišao u Srbiju, umesto u Madrid. Onda smo saznali da je sve vreme bio u Srbiji. Kada smo saznali da je uhapšen, nismo bili iznenađeni, ali smo bili u potpunom šoku kada smo čitali izveštaj o tome koji su dokazi pronađeni protiv Davida. To je bilo veoma traumatično - priča kroz suze Sana.

Svaki dan se nada da će pronaći svoju najbolju drugaricu i samo želi da pravda bude zadovoljena.

- Mnogo sam srećna sam što čujem da srpska policija provodi istragu. Veoma smo im zahvalni što sarađuju sa španskim istražiteljima i FBI - ističe ona.

Kaže da su žene svakoga dana žrtve nasilja i da mnoge porodice i prijatelji ne dočekaju da zločinci budu uhapšeni.

Foto: Profimedia

Porodica Ane Knežević

- Oni samo znaju da su njihovi najbliži žrtve brutalnog nasilja, ali nikada ne dobiju odgovore i ne dočekaju pravdu. Mi smo veoma srećni i nadamo se svakog dana da će naći Anu. Poslednje što sam čula je da istražitelji čekaju podatke GPS uređaja sa automobila koji je David rentirao u Srbiji i da će locirati svaki kilometar kojim se automobil kretao. I dalje polažem nade u to da će pronaći Anu i verujem da će pravda biti zadovoljena - zaključuje Sana za "Novosti".

Španska policija u Beogradu

Agenti čuvene Grupe 12 španske nacionalne policije iz Madrida, specijalizovane za potrage za nestalim licima, od srede se nalaze u Srbiji, tačnije u Beogradu, gde sa svojim srpskim kolegama nastavljaju potragu za telom Ane Knežević, ali i vrše rekonstrukciju svakog koraka njenog supruga Davida Kneževića koji je u Americi optužen, za sada, "samo" za njenu otmicu koja se dogodila početkom februara u Madridu, preneli su beogradski mediji.

Foto: Printskrin/Društvene mreže

Pored agenata Grupe 12 u Srbiju su doputovali i predstavnici Generalnog komesarijata sudske policije, a glavni cilj je da se utvrdi šta je radio David Knežević posle šestodnevnog putovanja kolima od Beograda do Madrida i nazad, i to upravo u vreme kada je njegova supruga, rođena Kolumbijka sa američkim pasošem, misteriozno nestala u španskoj prestonici.

Sumnja se da je David telo doneo u Srbiju, pregledaju se kamere

Kako prenose španski mediji, agenti Grupe 12 žele da utvrde da li je postojala mogućnost da se Knežević u Srbiju vratio sa velikim koferom za koji se sumnja da je u njega smestio telo svoje bivše supruge (visoka samo 150 cm i teška oko 45 kg), mada je jasno da bi to bio veoma riskantan potez zbog prelaska više graničnih prelaza od Španije do Srbije.

Foto: Društvene mreže

Španska i srpska policija rade na rekonstrukciji kompletnog njegovog kretanja u tom periodu po Srbiji, od ulaska na graničnom prelazu Batrovci. Kako saznaju beogradski mediji, pregledaju se snimci sa svih saobraćajnih kamera na auto-putevima, ali posebno u Beogradu, kao i mesta koja je inače voleo da posećuje.

O saradnji sa Nacionalnom policijom Španije i američkim Federalnim istražnim biroom (FBI) u slučaju američke državljanke Ane Knežević, govorio je i glavni javni tužilac Višeg javnog tužilaštva u Beogradu Nenad Stefanović.

- Postupamo po zamolnicama Vlade SAD i Kraljevine Španije koje vode istrage o ubistvu Ane Knežević, protiv njenog supruga Davida Kneževića. Američki FBI Kneževića sumnjiči za krivična dela ubistvo državljanina SAD u inostranstvu i otmica, a španski istražni organi za krivično delo ubistvo. VJT u Beogradu zajedno sa pripadnicima Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije, sa kolegama iz Španije i SAD prikuplja neophodne dokaze protiv osumnjičenog, koji bi mogli da rasvetle slučaj Ane Knežević - rekao je Stefanović.

Saslušani i roditelji osumnjičenog

U Beogradu su do sada već obavljeni pretresi prostorija, ispitano je više svedoka, među kojima su i roditelji osumnjičenog, zatim lica iz rentakar agencije u kojoj je Knežević iznajmio automobil kojim se, kako se sumnja, odvezao do Španije. Takođe su prikupljeni dokazi o njegovom kretanju i telefonskim komunikacijama, koji će biti prosleđeni kolegama iz inostranstva.

Foto: Printskrin/Društvene mreže

Ovo je nastavak potrage koju su prethodnih nedelja španska policija i FBI obavljali pre svega na auto-putu R2, kojim se Knežević kretao u povratku iz Madrida ka Beogradu, jer su postojale naznake da se možda upravo na ovom delu oslobodio tela. Međutim, intenzivna potraga je završena bez rezultata, pa je preseljena u Srbiju.

Kako je ranije otkriveno, iako je Srbin posle nestanka Ane tvrdio da je sve vreme od dolaska iz Amerike bio u domovini, utvrđeno je da je on iznajmljenim automobilom ipak boravio u Španiji.

Ko je David Knežević

Muž Ane Knežević, nestale u Madridu 2. februara, važi za vrhunskog IT stručnjaka. 

David Knežević je radio kao informatičar u jednoj beogradskoj kompaniji, odakle je otišao u Ameriku. Danas se vodi kao vlasnik i osnivač EOX Solutions sa Floride, a u vlasništvu ima i nekoliko vrednih nekretnina.

Beograđanin je sa Anom bio u braku punih 13 godina.

Foto: Broward County Sheriff

Kako su tvrdili prijatelji nestale Ane, on se vratio u Srbiju sa Floride nakon nestanka supruge.

Oni kažu da je Anin bivši muž "pobegao" nakon što su ga zamolili za pomoć oko njenog pronalaska.

Potraga na terenu

Paralelno sa istragom, vrši se i pretraga terena u Španiji. Policija je koncentrisana na rutu kojom se kretala osoba za koju se sumnja da je Knežević u povratku. Policija i agenti FBI pretražuju nepristupačne terene, kanale, uvale, a na terenu su i ronioci za nepristupačne predele pod vodom.

Nestanak Ane Knežević

Podsetimo, Ana Knežević Henao nestala je 2. februara u Madridu. Kobnog dana primećen je sumnjivi čovek kako sa kacigom na glavi prilazi ulazu u njenu zgradu, a potom sprejom šara sigurnosnu kameru i ulazi u zgradu. Sat vremena kasnije ista osoba izlazi iz zgrade noseći u rukama kofer.

Na osnovu podataka iz istrage, policija ga je dan pre Aninog nestanka oko 21.00 čas uveče locirala blizu zgrade u kojoj je stanovala njegova još važeća supruga, iako su mesecima bili razdvojeni u iščekivanju brakorazvodne parnice. Kako je objašnjeno, on je "obilazio i nadgledao zgradu kako bi video način da uđe neprimećen u nju".

Foto: Privatna arhiva

Kamere isprskane sprejom u zgradi gde je Ana živela

Istraga je utvrdila da je David, kako bi prošao neprimećen i kako ne bi ostavio tragove o svom boravku, odlučio da ne boravi u hotelu, apartmanu ili hostelu, već je, prema izvorima iz policije – prespavao u automobilu.

Tih dana Aninim prijateljima počinju da stižu poruke sa njenog broja telefona u kojima ih obaveštava da je na ulici upoznala muškarca sa kojim će provesti narednih nekoliko dana u njegovoj vikendici u okolini Madrida. To im je bilo čudno, a kako nisu uspeli da stupe u kontakt sa njom, slučaj su prijavili policiji.

Istragom je utvrđeno da je sprej kojim je išarana kamera kupljen u obližnjoj prodavnici. U razgovoru sa prodavcem policija je utvrdila da osoba koja podseća na Davida kupuje sprej i lepljive trake. I njegov iznajmljeni automobil, sa ukradenim tablicama, uočen je u naselju u kom je stanovala Ana u Madridu.

Foto: Printskrin

Policiji se javila i jedna Kolumbijka od koje je Knežević tražio da mu prevede određene poruke na španski jezik, kao i radnica zaposlena u Davidovoj i Aninoj firmi na Floridi sa prijavom da ju je Knežević primorao da pozove osiguranje i otkaže određene polise vezane za firmu.

Foto: Printskrin

Zaposlena je rekla da joj je neprijatno da se predstavlja kao Ana jer je nestala, na šta joj je Knežević odgovorio da mora, ako hoće platu.

BONUS VIDEO:

U NOĆI NjENOG NESTANKA VIĐEN JE MUŠKARAC: Najbolja drugarica Ane Knežević za "Novosti"

Pogledajte više