UMESTO DA IGRA ODBOJKU, PONOVO UČI DA HODA: Šta se dešava sa mladom odbojkašicom koju su lekari nesavesno lečili

Lj. Preradović

06. 06. 2024. u 11:04

NOVOSADSKOM Višem javnom tužilaštvu roditelji sportistkinje Danice Ružić (18), perspektivne odbojkašice iz sela Dublje kod Šapca, podneli su krivičnu prijavu protiv privatne Poliklinike "Orto MD" iz Novog Sada i lekara prof. dr Dušana Marića, koji je operisao Danicu, zbog nesavesnog lečenja. Oni tvrde da su posle laparoskopske operacije meniskusa, koja je trebalo da bude rutinska, usledile komplikacije i da su ovoj devojci život i nogu spasli na VMA u Beogradu, gde i dalje odlazi na rehabilitaciju, prinuđena da ponovo uči da hoda.

Foto: Privatna arhiva

- Baš na dan kada je trebalo da sa obrenovačkim klubom TENT, za koji je već igrala, potpiše četvorogodišnji ugovor, a to je bilo 5. oktobra 2023, Danicu smo odveli u privatnu novosadsku kliniku zbog povrede kolena - priča nam njen otac Siniša. - Na preporuku prijatelja, odlučili smo se za ovu privatnu bolnicu u Novom Sadu, da bi se izbeglo dugo čekanje u državnoj. Danicu je pregledao dr Marić, rekao da uradimo magnetnu rezonancu, što smo takođe uradili privatno. Pogledao je snimak i rekao da treba da se operiše i da će to uraditi laparoskopski.

Kako dalje navodi, tako je i bilo, i istog dana Danica je otpuštena na kućno lečenje. Sutradan, 6. oktobra, ponovo su bili u privatnoj bolnici da joj pokažu vežbe koje može da radi kod kuće.

Foto: Privatna arhiva

- Peti dan, dete je dobilo bolove i temperaturu, kontaktirali smo sa lekarima iz te privatne bolnice i rečeno nam je da joj damo brufen - nastavlja Siniša. - Sutradan smo ponovo došli u Novi Sad, i tri puta su Danici radili punktat, a kada je dobila rezultat, pisalo je da je rana inficirana i da ima zlatni stafilokok, a pre operacije, svi nalazi su joj bili uredni. Zaražena je prilikom laparoskopske operacije. Dete su mi osakatili.
Tada, kazuje dalje, počinje patnja i pakao. Danica je ostala u privatnoj bolnici 17 dana. S obe strane su joj sekli mišić po mišić od prednje lože. Odstranili su joj tri kvadricepsa, kako bi sprečili širenje infekcije, koja se i pored toga nije zaustavljala:

- Hitno je iz Novog Sada transportovana na VMA u Beogradu, gde su joj se bukvalno danima borili za život, i srećom, uspeli su da je spasu. - Tu je ostala do 29. decembra. Sada hoda pomoću štaka i svakodnevno odlazi na rehabilitaciju. Ćerka je psihički teško, ne može da savije koleno.

Bila je najbolji libero

DANICA se od svoje šeste godine bavila odbojkom, za nju, najlepšim sportom na svetu. Još kao dete uspevala je da uskladi treninge i obaveze u školi.

- Bila je pionirski, kadetski i omladinski reprezentativac - kaže njen otac, dodajući da je igrala na poziciji libera. - Za najbolju mladu odbojkašicu Evrope proglašena je 2022. godine.

Posle svih nevolja kroz koje su prošli i strepnji za ćerkin život, Ružićima je, kako ističe Siniša, glava porodice, stigao poziv od dr prof. dr Marića da plate dodatne troškove za 17 dana koliko je Danica provela u bolnici.

Bez odgovora

NA pitanja u vezi sa ovim slučajem, upućena mejlom privatnoj bolnici, do objavljivanja teksta, nismo dobili nikakav odgovor. Na telefonski poziv i SMS poruku nije odgovorio ni prof. dr Dušan Marić.

- Samu operaciju smo platili 200.000 dinara - kazuje Siniša, dodajući da su ukupni troškovi bili 2.334.000 dinara. - Platili smo na Badnji dan, u prisustvu naših prijatelja. U svemu tome, doktor nam je rekao da treba da platimo i sanitet kojim je Danica iz Novog Sada transportovana u Beograd.

Pogledajte više