NASTAVAK RATA DO ISTREBLJENJA: Sukob dva crnogorska klana - "kavačkog" i "škaljarskog"

V.K. 22. 06. 2024. u 07:37

ISTRAGA o ubistvu Petra Kaluđerovića (21) i Dragana Roganovića (36) na Cetinju, koji su nastradali u eksploziji bombe podmetnute u blizini njihovog automobila, ide u više pravaca, ali upućeni smatraju da je gotovo izvesno reč o nastavku krvavog rata dva crnogorska klana - "kavačkog" i "škaljarskog".

Foto: AP Photo/Risto Bozovic

U sukobu, koji je započeo zbog nestanka oko 200 kilograma kokaina i traje već celu deceniju, stradalo je više od 70 ljudi, a među njima i oni koji su se slučajno našli na mestu obračuna. Kako saznajemo, zbog eksplozije na Cetinju, saslušano je više osoba, nekima je ponuđeno i poligrafsko ispitivanje kako bi otklonili sumnju da su umešani u ovaj zločin, ali zasad niko nije zadržan. Kaluđerović i Roganović vodili su se u evidencijama policije kao osobe bliske "škaljarcima", kao i u eksploziji ranjeni Cetinjanin Mihajlo Borozan (20), dok se teško povređeni Taso Jovanović (46) vodi kao bezbednosno interesantna osoba.

Šrapneli su povredili i Desanku Vujović (65), koja se slučajno zatekla na mestu eksplozije. Kaluđerović je poginuo na licu mesta, dok je Roganović izdahnuo na putu do bolnice. Zasada se ne zna ko je u četvrtak oko devet sati pritisnuo taster i aktivirao bombu usmerenog dejstva sa krošnje drveta, sa visine od sedam metara, ispred teretane Sportskog centra, niti ko su nalogodavci, organizatori, logističari, odnosno ko je postavio eksplozivnu napravu i pratio žrtve.

Crnogorski istražitelji sumnjaju da je Roganović godinama na meti "kavčana", a on je to i sam znao, pa se trudio da se zaštiti. Vozio je blindirani automobil, kretao se samo na mestima gde poznaje ljude i uvek je bio u društvu "svojih". Šef države Jakov Milatović ocenio je da je ova tragedija signal da se još odlučnije treba suprotstaviti organizovanom kriminalu.

- Posebno je zabrinjavajuća činjenica da se ovaj tragičan događaj dogodio u blizini škole i drugih ustanova od javnog značaja. Očekujem brzu i odlučnu reakciju svih nadležnih institucija. Država mora obezbediti mir i sigurnost svojim građanima - napisao je Milatović na društvenoj mreži "Iks".

Znali da do ovoga može da dođe

MINISTAR policije Danilo Šaranović naveo je da je nivo operativne spremnosti podignut na najviši nivo. - Ovaj događaj je nažalost i potvrda opasnosti od ovakvih posledica usled neizricanja presuda u roku od tri godine i puštanja na slobodu nemalog broja osoba koje su pripadnici organizovanih kriminalnih grupa - rekao je Šaranović.

V. d. direktora Uprave policije Aleksandar Radović kazao je da je u toku obračun kriminalnih grupa, te da su imali operativne podatke da do ovoga može doći.

Pogledajte više