AKO SU ZANEMARIVALI KOSTU, PRETE IM VEĆE KAZNE: Hoće li Vladimir i Miljana Kecmanović u zatvoru provesti do 14, odnosno do osam godina?

S. J. M. 25. 10. 2024. u 17:53

VLADIMIRU i Miljani Kecmanović, roditeljima dečaka Koste koji je počinio zločin u OŠ "Vladislav Ribnikar", prete veće kazne ukoliko budu maksimalno osuđeni nakon proširenja optužnice i za novo krivično delo - zapuštanje deteta.

Foto: Privatna arhiva

Ipak, prema našem zakonu ne mogu se sabirati kazne za više dela, već se mora uzreći jedinstvena kazna manja od njihovog zbira.

Prema Krivičnom zakoniku roditelj, usvojilac, staralac ili drugo lice koje grubim zanemarivanjem svoje dužnosti zbrinjavanja i vaspitavanja zapusti maloletno lice o kojem je dužno da se stara, kazniće se zatvorom do tri godine, a tužilaštvo je u proširenoj optužnici zatražilo da Kostini roditelji za ovo delo budu osuđeni na po maksimalne kazne.

Ukoliko sud osudi Kecmanoviće za oba dela i to na maksimalne kazne, njima se onda prema Krivičnom zakoniku izriče jedinstvena kazna koja mora biti manja od zbira tih kazni i ne sme prema zakonu preći 20 godina zatvora.

To znači da Vladimir Kecmanović, kojem je za teško delo protiv opšte sigurnosti predviđena kazna od dve do 12 godina zatvora, a za zanemarivanje 3 godine, ne može biti osuđen na 15 godina zatvora, već mora manje 14 ili 13 godina. Ako bi, na primer, bio osuđen na manje kazne, pa recimo za jedno delo na osam godina, a za drugo na dve godine, jedinstvena bi bila devet ili devet i po godina zatvora.

Tako isto Miljani Kecmanović za krivično delo nedozvoljeno držanje oružja i municije preti kazna od šest meseci do pet godina zatvora i novčana kazna, a tužilaštvo je za ovo delo tražilo da bude osuđena na dve i po godine zatvora. Ona sada može za oba dela da bude osuđena na manje od osam godina zatvora. Sud se ne vodi predlozima tužilaštva, već spram dokaza,  dela, okolnosti, stepena krivice, odnosa okrivljenih prema žrtvi, ličnih prilika i ranijeg života vaga kaznu. Ali, ako ne bi bila osuđena na maksimalne kazne, već na recimo jednu i dve godine, njena jedinstvena kazna bi morala da bude manja od tri godine zatvora.

Pogledajte više