PREKID FILMA POSLE ČETVRTOG UBISTVA: "Novosti" otkrivaju detalje veštačenja Koste K., vinovnika masakra u OŠ "Vladislav Ribnikar"

S. J. M. 24. 10. 2024. u 21:11

MALOLETNI Kosta K. (15), koji je, kako je utvrđeno istragom, počinio stravičan zločin u svojoj osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" u Beogradu, ne seća se događaja iz učionice kobnog 3. maja 2023. godine. Kako nezvanično saznajemo, neuropsihijatrijskim veštačenjem je utvrđeno da on ima amneziju tog dela svog zločina kada je pucao i ubijao decu iz svog razreda.

Foto: Tanjug/Printskrin

On se, kako saznajemo, seća zločina iz hola škole, kada je ubio čuvara Dragana Vlahovića i učenice Sofiju Negić, Bojanu Asović i Anu Božović, koje nije poznavao, ali posle toga ima "prekid filma". Amnezija mu prestaje nakon što je iskočio kroz prozor učionice u dvorište, kada je pozvao policiju i odložio oružje.

Prema našim informacijama, on je bio uračunljiv za vreme zločina, ali to nije najpreciznije definisano upravo zbog delimične amnezije.

U ovom, inače, obimnom nalazu i mišljenju navodi se i da je on bio pod negativnim uticajem jednog segmenta američke kulture u kojem se promoviše i poštuje hladnokrvnost.
Ovo veštačenje rađeno je po nalogu Višeg suda u Beogradu u parničnom postupku za nadoknadu nematerijalne štete po tužbi 27 članova porodica ubijenih u masakru u "Ribnikaru" protiv Koste, njegovih roditelja Vladimira i Miljane Kecmanović, kao i škole, koje je otvoreno za javnost.

Na današnjem suđenju u ovoj parnici, predstavnik komisije veštaka Aneta Lakić, koja je sa kolegama radila to neuropsihijatrijsko veštačenje Koste, objasnila je šta su sve uzeli u obzir.

- Mi nismo samo gledali njegovu medicinsku dokumentaciju, već smo četiri dana po više sati razgovarali sa Kostom, uradili njegov pregled, on je radio razne testove, gledali smo snimke zločina koji je počinio i sve te podatke smo uklapali i doneli zaključak o njegovom rasuđivanju. Dakle, to je bila analiza svega, a ne samo pisanih dokumenata - kazala je veštak Aneta Lakić.

Foto: N. Skenderija

Sudija Bojana Čogurić naložila je da to veštačenje do sledećeg ročišta, zakazanog za 11. decembar, dopune navodima sadržine medicinskih dokumenata koje su koristili i na osnovu kojih su doneli zaključke o Kostinom rasuđivanju, kako bi neko mogao da uloži primedbe, ukoliko im eventualno ima.

Zastupnik Kecmanovića, advokat Marina Ivelja najavila je ranije da će imati neke primedbe na veštačenje i zatražila da dobije izveštaj sa prvog psihijatrijskog pregleda Koste, kao i izveštaje njegovog praćenja od 3. maja 2023. do 22. avgusta 2024. godine kada je početo da se radi veštačenje.

Na jučerašnjem ročištu saslušani su i veštaci psihijatar Milena Stanković i psiholog Ana Najman, koji su veštačili 27 članova porodica ubijenih u "Ribnikaru", ali je taj deo suđenja bio zatvoren za javnost, pošto je prihvaćen predlog punomoćnika tužilaca Ognjena

Božovića da se javnost isključi zbog zaštite podataka, jer će se možda iznositi zdravstvena stanja i podaci tih ljudi i njihove dece.

Pojedinim roditeljima ubijenih, kako se moglo videti posle suđenja, teško su pala pitanja zastupnika tuženih o intenzitetu njihovog bola.

Prvi izveštaj najznačajniji

Aneta Lakić je navela da je prvi psihijatrijski izveštaj najznačajniji, jer je najinformativniji, pošto je Kosta primljen i pregledan u psihijatrijskoj bolnici iste večeri nakon počinjenog zločina, pa su to najizvorniji podaci. Ona je kazala i da tu dokumentaciju iz zdravstvene ustanove ne mogu da daju drugima, jer su je i sami dobili po nalogu suda, već da to po proceduri sud mora da traži od klinike i onda dostavi strankama.

Kraj suđenja u decembru?

Advokat Ognjen Božović kazao je da su veštaci juče razjasnili pojedine psihološke i psihijatrijske kategorije i odgovorili na pitanja tuženih, koji su uložili određene primedbe na njihove nalaze. On je naveo da je ostalo da se proveri još neki deo dokumentacije i da veruje da se time ulazi u završnu fazu postupka, tako da ako ne bude nekih nepredviđenih situacija može se očekivati da suđenje u decembru bude završeno.

Pogledajte više