KOSTU VEŠTAČILI ČETIRI DANA: Parnica zbog masakra u OŠ "Vladislav Ribnikar", roditelji ubijene dece "na udaru" zastupnika Kecmanovića

S. J. M. 24. 10. 2024. u 12:30

- MI nismo samo gledali njegovu medicinsku dokumentaciju, već smo četiri dana po više sati razgovarali sa Kostom, uradili njegov pregled, on je radio razne testove, gledali smo snimke zločina koji je počinio i sve te podatke smo uklapali i doneli zaključak o njegovom rasuđivanju. Dakle, to je bila analiza svega, a ne samo pisanih dokumenata.

Foto D. Milovanović

Ovo je na današnjem suđenju u parničnom postupku za nadoknadu nematerijalne štete po tužbi 27 članova porodica ubijenih u masakru u OŠ "Vladislav Ribnikaru" 3. maja 2023. godine protiv Koste, njegovih roditelja Vladimira i Miljane Kecmanović i škole u Višem sudu u Beogradu objasnila predstavnik komisije veštaka Aneta Lakić. Ona je radila neuripsihijatrijsko veštačenje dečaka, koji je pobio vršnjake. 

Sudija Bojana Čogurić joj je naložila da to veštačenje do sledećeg ročišta 11. decembra dopune navodima sadržine medicinskih dokumenata koje su koristili i na osnovu kojih su doneli zaključke o Kostinom rasuđivanju.

Zastupnik Kecmanovića advokat Marina Ivelja najavila je ranije da će imati neke primedbe na veštačenje i zatražila da dobije izveštaj sa prvog psihijatrijskog pregleda Koste, kao i izveštaje njegovog praćenja od 3. maja 2023. do 22. avgusta 2024. godine kada je početo da se radi veštačenje.

Aneta Lakić navela je da je prvi psihijatrijski izveštaj najznačajniji, jer je najinformativniji, pošto je Kosta primljen i pregledan u psihijatrijskoj bolnici iste večeri nakon počinjenog zločina, pa su to najizvorniji podaci. Ona je kazala i da tu dokumentaciju iz zdravstvene ustanove ne mogu da daju drugima, jer su je i sami dobili po nalogu suda, već da to po proceduri sud mora da traži od klinike i onda dostavi strankama.

Na ovom ročištu saslušani su i veštaci psihijatar Milena Stanković i psiholog Ana Najman, koji su veštačili 27 članova porodica ubijenih u "Ribnikaru", ali je taj deo suđenja bio zatvoren za javnost, pošto je sud prihvatio predlog punomoćnika tužilaca Ognjena Božovića da se javnost isključi zbog zaštite podataka, jer će se možda iznositi zdravstvena stanja i podaci tih ljudi i njihove dece.

Pojedinim roditeljima ubijenih, kako se moglo videti posle suđenja, teško su pala pitanja zastupnika tuženih o intenzitetu njihovog bola.

Advokat Ognjen Božović kazao je da su veštaci danas razjasnili pojedine psihološke i psihijatrijske kategorije i odgovorili na pitanja zastupnika tuženih, koji su uložili određene primedbe na njihove nalaze. On je naveo da je ostalo da se proveri još neki deo dokumentacije i da veruje da se time ulazi u završnu fazu postupka, tako da ako ne bude nekih nepredviđenih situacija, može se očekivati da suđenje u decembru bude završeno.

Pogledajte više