TUŽILAŠTVO TRAŽI 4 GODINE ZATVORA ZA NESREĆU NA AUTO-PUTU: Turčin optužen za smrt Piroćanca

J. Ć. 23. 10. 2024. u 16:17

VIŠE javno tužilaštvo u Nišu zatražilo je da se turskom državljaninu Mustafi Arslanu (61) izrekne kazna zatvora od najmanje četiri godine jer je 19. juna na auto– putu Niš – Pirot izazvao saobraćajnu nesreću u kojoj je poginuo Piroćanac Zoran Đorđev (53).

Foto: J.Ć.

Sa druge strane, Arslanov branilac advokat Dobrivoje Perić tražio je oslobađajuću presudu smatrajući da nije dokazano da je njegov branjenik odgovoran za nesreću.

- Tokom suđenja dokazano je da je optuženi izvršio delo za koje se tereti. Njegova odbrana da vozilo u koje je udario nije bilo parkirano već da je ušlo u srednju traku neposredno pre nailaska njegovog džipa, nije potkrepljena dokazima. Svedoci saobraćajne i sudsko medicinske struke potvrdili su da je Zoran bio van vozila kada je udaren – kazala je Tatjana Milošević, osnovni javni tužilac.

Arslan će na sledećem ročištu krajem oktobra obratiti sudu završnom reči, nakon čega će sud izreći presudu.
 
Osim zatvorske kazne od četiri godine, tužiteljka je za njega zatražila da se zbog teškog dela protiv bezbednosti javnog saobraćaja izreknu i mere bezbednosti zabrane upravljanja motornim vozilom „B“ kategorije u trajanju od pet godina te proterivanje sa teritorije Republike Srbije tokom istog perioda u šta se neće uračunati vreme provedeno u zatvoru. Takođe, ona je od Osnovnog suda zatražila da Turčinu produži pritvor.
 
Arslanov branilac advokat Dobrivoje Perić bio je sasvim suprotnog stava te je istakao da je optužnica ostala samo na nivou osnovane sumnje odnosno da činjjenično stanje na kojem treba da bude zasnovana presuda nije dokazano sa izvesnošću.
 
- Smatram da do nesreće nije došlo propustom mog klijenta već propustom na strani oštećenog. Prema zakonu, vozilo koje je zaustavljeno na autoputu treba da bude propisno obeleženo, trouglom na udaljenosti od 100 metara, svetlosnom signalizacijom a vozač mora da ima zaštitni prsluk. To u ovom slučaju nije bilo ispoštovano i zato tražim oslobađajuću presudu – kazao je Perić i zatražio da se Mustafa pusti iz pritvora.
 
Do nesreće koja je Piroćanca koštala života došlo je tako što je Turčin upravljajući „džipom“ austrijskih tablica udario u zaustavljeni „BMW“ , vlasništvo pokojnog Đorđeva. Tokom postupka, on je negirao krivicu za nesreću.
Pogledajte više