APELACIJA MILOŠU ĆERANIĆU PREPOLOVILA KAZNU: Pravosnažna presuda za ubistvo Draga Božovića na Bežanijskoj kosi

S. J. M. 18. 10. 2024. u 17:02

APELACIONI sud u Beogradu prepolovio je kaznu, kojom je Miloš Ćeranić prvostepeno bio osuđen na 30 godina zatvora za teško ubistvo Draga Božovića 2018. godine na Bežanijskoj kosi i nedozvoljeno nošenje oružja. Ovaj sud je utvrdio da je u počinjeno lakše krivično delo - obično ubistvio, za koje je predviđena kazna od 5 do 15 godina i pravosnažno ga osudio na 15 godina zatvora, dok je u ostalom delu potvrdio prvostepenu presudu.

Foto: T. Ćirić/privatna arhiva

U obrazloženju Apelacije Viši sud je pravilno i potpuno utvrdio činjenično stanje i potkrepio ga dokazima, ali nije dobro kvalifikovao krivično delo. Kako kažu da bi bilo teško ubistvo u radnjama okrivljenog Ćeranića bilo je neophodno da se dokaže podmuklost, što nije dokazano.

- Okrivljeni krivično delo nije izvršio na posebno prikriven način, niti je ispoljio lukavost i prepredenost. Teško ubistvo se dugovremeno i promišljeno planira, kako bi se preduzelo u vreme i na mestu koje garantuje njegovu punu efikasnost. Nije utvrđeno da je okrivljeni smišljeno i planski iskoristio vreme oštećenog, niti da je namerno kod oštećenog pre kritičnog događaja učvrstio odnos poverenja, niti je zloupotrebio poverenje oštećenog, pa se ne može govoriti o krivičnom delu teško ubistvo, već o ubistvu - navedeno je u objašnjenju.

Apelacioni sud je od olakšavajućih okolnosti na strani okrivljenog cenio da se radi o mlađoj osobi koja nije ranije osuđivana, porodične prilike, da je izrazio kajanje, kao i da je priznao izvršenje krivičnog dela, dok otežavajuće okolnosti nije našao. Prilikom donošenja odluke o visini kazne, kažu da su cenili i činjenicu da je okrivljeni lišio života mladog čoveka, koji je bio nenaoružan,  pa su ga osudili na kaznu zatvora u trajanju od 15 godina, verujući da će se njom u potpunosti postići svrha kažnjavanja.

Pogledajte više