U ŠKOLI JE BIO MUK, ČULA SE SAMO PUCNJAVA I DA NEKO VRIŠTI: Potresno svedočenje uplakane nastavnice fizičkog u "Ribnikaru"

S. J. M. 18. 10. 2024. u 18:32

NASTAVNICA fizičkog u osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" Divna Vukić, sa čijeg je časa devojčica Sofija Negić otišla u toalet, kada je ubio dečak Kosta 3. maja 2023. godine, svedočila je danas u parničnom postupku koji se vodi u Višem sudu u Beogradu po tužbi porodice tada ubijene Adriane Dukić protiv Kecmanovića, škole i države Srbije.

Foto: J.Z.Mačak

Nastavnica je ispričala da Kostu nije znala, niti mu je predavala, dok je Adrianu poznavala, iako joj nije predavala. Tog dana je kaže imala prvi čas i na ulazu u školu je srela dežurne učenice, koje su prvi put dežurale i bile srećne zbog toga.

- Jedna mi je pritrčala, jer je to uvek radila kada me vidi, i zagrlile smo se. Rekla mi je: "Vidite kako sam lepa, danas je slikanje". Druga devojčica je bila malo povučena, ali uvek sa lepim osmehom, pa sam prišla i njoj, zagrlila je i onda otišla na čas. Bili smo napolju, a Sofija i njena drugarica nisu bile raspoložene za rad. Čas se završavao i mi smo silazili u svlačionicu, a Sofija i ta drugarica su se zadržale u toaletu. Kroz pola minuta začuo se zvuk gore. Mislila sam da su petarde i potrčala sam stepenicama, kada sam naišla na devojčicu, koja mi kaže da nisu petarde i da je videla da obezbeđenje pada - ispričala je nastavnica Divna Vukić.

Ona kaže da je tada sišla i zatvorila decu u salu, rekla im da jave roditeljima da su na sigurnom i da isključe telefone da ne zvone.

- U školi je bio muk, samo se čula pucnjava i da neko vrišti. Kada je stalo, rekla sam deci da budu mirni i izašla sam stepeništem. Zatekla sam strašan prizor u holu. Ana je sedela za stolom otvorenih očiju. Druga devojčica je bila ispod stola, a kod klavira treća. I Dragan je tu ležao - pričala je nastavnica u sudnici i plakala. - Hodnikom je proletela razredna 7/2, koja se držala za glavu, domar je urlao nešto, a tu je bila i tetkica. Na ulazu se onda pojavio čovek sa puškom i viknuo: "Lezi dole!" Ja sam tada strčala u salu i tu smo ostali dugo, jer nismo imali drugi izlaz. Ja nisam videla ko je na ulazu vikao, nije imao nikakve oznake. Nisam znala da li je to neki terorista i koliko ih ima.

Nastavnica Divna kaže da je posle iz sale zvala pomoćnicu direktora, da joj javi da su u sali i tada je saznala da je policija u školi i da znaju da su deca dole. Posle su im otvorili vrata, koja salu u "Ribnikaru" povezuju sa salom u "Trećoj gimnaziji" i tuda je sa decom izašla. Kaže da su oko škole tada bili samo roditelji dece koja su ubijena.

Nakon ovog potresnog iskaza za nastavnicu fizičkog niko nije imao pitanja, a ona je sudnicu napustila uplakana.

Ne možete da dobijete Dragana

Na suđenju je svedočio i Mirko Repac, radnik firme za obezbeđenje u kojoj je bio i ubijeni Dragan Vlahović. On je ispričao da su u "Ribnikaru" imali dva radnika Dragana Vlahovića na velikom ulazu i Slobodana Savatića na malom ulazu, koji nisu bili naoružani, niti su imali pravo da pretresaju decu, već im je zadatak bio da ne dozvole nepoznatima i nezvanima da uđu u školu i da zovu dežurnog nastavnika ako se deca posvađaju i potuku.

- Koliko znam nije bilo fizičkih sukoba među decom ili ih oni nikada nisu prijavili - kazao je Repac, koji im je bio šef. - Trećeg maja sam bio na poslu, radio sam svoju smenu i supervizor mi je javio da je u "Ribnikaru" bila pucnjava. Zvao sam Savatića i Vlahovića, ali mi se nisu javljali. Onda sam zvao telefon škole u prizemlju i javio mi se muški glas. Kazao sam ko sam i tražio Vlahovića. On je sekund ćutao i rekao mi: "Ne možete da ga dobijete, zovite za sat vremena". Pomislio sam da nešto nije u redu. Savatića sam dobio posle pola sata i on mi je rekao da je sa decom napolju, da je neko viknuo pucnjava i da su svi izašli na mali izlaz - ispričao je ovaj svedok.

Razredne nema da svedoči

Razredna 7/2 Dragana Tomić, pozvana je da svedoči na ovom suđenju u ponedeljak 21. oktobra, ali je ona sudu kao opravdanje da ne može da dođe poslala dva lekarska izveštaja, pa je to ročište otkazano i sledeće je zakazano za 5. decembar, kada su pozvane da svedoče tetkica u školi Radica Bušić i razredna.

Punomoćnik Dukića Snežana Dunjić kazala je da oni ostaju pri zahtevu da se sasluša razredna i zatražila je da sud izda nalog da bude privedena, ako ne dođe na sledeće ročošte.

- Mi za razrednu imamo potpuno drugačija pitanja, nego što su imali tužioci u parnici, gde je Kecmanoviće i školu tužilo 27 članova porodica ubijenih, tako da ne možemo samo da uzmemo njen iskaz iz tog predmeta - kazala je Dunjić. - Vrlo je indikativno da ona izbegava da dođe na ovo suđenje, na koje je do sada tri puta pozivana. I u toj "velikoj parnici" ona je imala iste psihičke tegobe kao i sada, pa je došla. Ona je nakon okončanja pucanja Koste, a pre dolaska nastavnika geografije u dva navrata bila na štoku vrata od učionice istorije i nije ušla da svojoj deci pruži pomoć. Smatram da je zbog toga neophodno da bude saslušana.

Veštačenje Koste

Snežana Dunjić je zatražila i da se neuropsihijatrijsko veštačenje maloletnog Koste, koje je urađeno u "velikoj parnici 27", koristi i u ovom predmetu po tužbi Dukića, kao i da se transkript sa saslušanja Koste u krivičnom postupku protiv njegovih roditelja uzme kao dokaz. Kako je rekla on je tu rasvetlio sve činjenice kojima se utvrđuje odgovornost tuženog Koste i njegovih roditelja.

Marina Ivelja zastupnik Kecmanovića bila je za sada protiv uzimanja veštačenja Koste, jer ono treba da prođe primedbe i odgovore i saslušanje veštaka.

- Možda će biti rađeno i superveštačenje, pa je bolje da sačekamo. Takođe, ni veštaci nisu imali uvid u njegovo svedočenje, pa će možda kada ga pročitaju imati dopunu svog nalaza - kazala je Ivelja.

Pogledajte više