NA SUĐENJU BELIVUKOVOJ EKIPI SRĐAN LALIĆ ODGOVARAO NA PITANJA OPTUŽENOG MILJKOVIĆA: Plašio sam se da me ne prodaju Zviceru kao teleću plećku

Z. Uskoković 03. 10. 2024. u 14:39

NISAM imao nikakvu materijalnu korist od otmica i ubistava. To je, kao većina drugih stvari bilo predstavljeno kao opasnost po vaše živote (Veljka Belivuka i Marka Miljkovića, prim. aut.). Koliko znam, Veljko je bio primarna meta, a ti si bio sekundarna, jer u tom trenutku tebe taj suprotni klan nije nešto ni "video". Ja imam brigu za svoj život, ali Miljković mene nikada nije video preplašenog. U poziciji da mi ugrozi život i telo je Dejan Lazarević (advokat, prim.aut.), jer je on na slobodi, svi tokovi novca i ostalo cirkuliše preko njega. I Radoja Zvicera, takođe.

Foto: TANJUG/ VlADIMIR ŠPORČIĆ

Ovako je, na jučerašnjem suđenju u Specijalnom sudu u Beogradu, u nastavku glavnog pretresa protiv Belivukove kriminalne grupe, kojoj se na teret stavljaju sedam ubistava, otmice, trgovina narkoticima i oružjem, govorio okrivljeni-saradnik Srđan Lalić odgovarajući na pitanje optuženog Marka Miljkovića da li je u zločinima učestvovao zbog straha ili materijalne koristi.

- Kada si počeo da se plašiš Belivuka i mene? - interesovalo je drugookrivljenog.

- Plašio sam se nekih radnji, bez obzira na vas dvojicu, da me ne bi kao teleću plećku prodao Radoju Zviceru, kao što si prodao druge - odgovorio je Lalić.

- Priznavao si za šine, što nisi preduzeo nešto povodom toga? - upitao je Miljković aludirajući na ubistvo Vlastimira Miloševića.

- Ja sam okrivljenom-saradniku rekla da priča samo u vezi sa optužnicom, to je okončan postupak. Na glavnom pretresu se ne iznosi sve, on je već izneo sve - reagovala je predsednica sudijskog veća Zorica Avramović.

- Što nije prijavio? - nije odustajao Miljković.

- Da mi se ne bi desilo isto što i Šejiću, Dimitrijeviću... Oni su prijavili policiji, ali je došao Dejan Lazarević i pretio im, pa su dobili amneziju - naveo je okrivljeni-saradnik.

- Da li se bojiš Alekse Šejića? - bilo je novo pitanje drugookrivljenog.

- Ne, ali kad bi izašao na slobodu, ti bi od njega, kako si rekao, napravio kamikazu i isprao mu sektaški mozak. To je Miljkovićev manir. I onda bi se Šejić opasao eksplozivom i otišao negde. Uradio bi mu ono što je Zvicer tebi uradio. Hvalio si se Zviceru da imaš spremne kamikaze, to su bili Kovač i Stošić - objasnio je Lalić, dodajući i da je drogu, koju je prodavao, uzimao od navodnog vođe "kavačkog klana" Radoja Zvicera, a preko Belivuka i Miljkovića.

Dodao je i da je sarađivao sa raznim pripadnicima te ekipe:

- U Austriji sam radio sa Crnogorcem, koji je saradnik "kavačkog klana". Ne znam, možda je i uhapšen. Na toj kući mislim da je bio minus od oko 17.000 evra. Promašio si svetski, Miljkoviću - rekao je Lalić odgovarajući na pitanja i dodao da su mu Belivuk i Miljković "ukrali pola kilograma kokaina od Radoja Zvicera" i da "veruje da će mu oni sve to vratiti".

Okrivljeni-saradnik detaljno je opisivao i način na koji je grupa nabavljala, a potom i preprodavala narkotike, ko je od članova kriminalne ekipe bio zadužen za određenu vrstu droge.

Odgovarjaući na pitanja drugooptuženog Miljkovića, Lalić je iznova detaljno opisivao način na koji je sedam žrtava namamljeno, oteto, a potom brutalno mučeno i ubijeno. Jezive detalje o smrti svog sina Lazara Vukićevića, ali i ostalih mladića, u publici je nemo slušao Milorad Vukićević.

- Ko kreće automobilima u danu ubistva Nikole Mitića? - upitao je Miljković.

- Krenuli smo sa tri automobila ka Dejanu Lazareviću - ispričao je zaštićeni svedok.

- Šta kaže tvoj obdukcioni nalaz, kako je ubijen? - ironično je upitao Miljković, jer sve vreme, kao i ostali optuženi, tvrdi da su žrtve žive i da su u bekstvu.

- Nisam veštak, ja imam svoja saznanja. Miloš Budimir i ja smo mu obmotali žicu oko vrata i povukli. Lice mu je pomodrilo i posle nije više bilo pokreta. Miloš Budimir je prineo kadicu i presekao mu je vrat, a ja sam učestvovao u sečenju tela - izneo je monstruozne detalje Lalić.

Okrivljeni-saradnik govorio je i o ubistvu Aleksandra Gligorijevića Pukija, koga je, kako je opisao, Belivuk usmrtio udarcem sekire u vrat.

- Kojoj grupi pripada Milan Ljepoja? - unakrsno je ispitivao drugooptuženi.

- Sada nijednoj, on je pokojni. Tada je sarađivao sa "škaljarskim klanom" - čuo se odgovor u najvećoj sudnici Specijalnog suda.

- U kom periodu "radimo" Radojevića? - upitao je Miljković.

- Ti si Radojevića hteo dugo da ubiješ, pritiskao si Miloša Budimira da ga namesti, a on je vrdao. Pritiskao si ga iz finansijske koristi, bio je plan da se ubije, da mu se otme šta ima, da od njegovih prijatelja uzmeš narkotike. Tada nisi konkretno rekao koja vozila, ali si rekao da ima marihuane, kokaina, vozila, nekretnine. Novac si pokušao da nađeš i posle ubistva, hteo si da pošalješ nekoga u njegov stan kad mu žena nije tu, ali se od toga odustalo zbog eventualnih kamera i DNK tragova - odgovorio je detaljno Lalić.

Prema rečima okrivljenog-saradnika, plan za ubistvo Zdravka Radojevića kovan je u Turskoj. Jedan od automobila, koji su na prevaru oteti od ovog ubijenog navijača Crvene zvezde, Lalić je, kako tvrdi, odvezao u kuću advokata Dejana Lazarevića, koju mu je on dao na korišćenje.

Planovi

ZA svako ubistvo, pripadnici kriminalne grupe, prema rečima okrivljenog-saradnika Srđana Lalića, imali su sastanke i to više puta:

- Ti sastanci su mi izbledeli. Prisustvovali su ljudi koji treba da učestvuju u krivičnom delu i tu vi (Belivuk i Miljković, prim. aut.) izlažete generalni plan, ako ima neko može da doda, ako ima primedbu. Ako sme da iznese - iznese, ako ne sme, ništa.

Trovanje žrtve cijanidom

- Kako si video Gorana Mihajlovića? - upitao je optuženi Miljković.

- Video sam ga mrtvog na slikama. To je bio prvi put da sam tako nešto video, pa mi je baš ostalo urezano. Ne sećam se ko mi je rekao kako se zove, vi ste ga zvali N. N. u internoj komunikaciji. Slike si mi pokazao sa svog "Skaja" na telefonu - odgovorio je Lalić.

- Ko je ubio Mihajlovića? - bilo je novo pitanje.

- Koliko znam, ti si mu ubrizgavao cijanid u usta. To si mi to živopisno prepričao, kako si i inače radio. Govorio si kako se davio, kako si bio fasciniran - usledio je odgovor.

- Kako znaš da je cijanid? - provocirao je Miljković.

- Pa, nisam pustio tebe da lizneš, nego sam ti verovao - nije se dao Lalić.

Pogledajte više