PROMENJENA OPTUŽNICA ZA LIKVIDACIJU BLAŽA ĐUROVIĆA: Tužilaštvo Veskovića tereti za ubistvo sa NN pomagačem, a Ivanova zbog oružja

J.D.Lj. 26. 09. 2024. u 16:00

U VIŠEM sudu je na dašanjem suđenju optuženima za ubistvo Blaža Đurovića u martu 2018. godine. u beogradskom naselju Dušanovac, nadležno tužilaštvo preinačilo optužnicu, odnosno izmenilo krivična dela za koja su se do sada teretili.

Foto: P. Mitić/MUP

Tako se Darko Vesković Prika tereti za teško ubistvo, ali sada ne sa Nemanjom Ivanovim, koji je bio optužen za isto delo, nego sa NN izvršiocem.

Tužilaštvo je optuženom Ivanovu "skinulo" teško ubistvo i on se izmenjenom optužnicom, tereti za nedozvoljeno posedovanje i nošenje vatrenog oružja.

Obojica optuženih, inače, posle više od 6 godina provedenih u pritvoru, od prolestos, kada im je isti ukinut, na zakazana suđenja dolaze sa slobode. Njima je on zamenjen blažom merom - kućnim pritvorom uz nošenje nanongvice.

Od početka procesa, i Vesković i Ivanov u potpunosti negiraju dela koja su im stavljena na teret i tvrde da su nevini i da kobne večeri, uopšte nisu bili u Beogradu, a kamoli iz automobila u pokretu, iz automatske puške sa čak 29 metaka, upucali Đurovića, kako tvrdi Tužilaštvo.

U ovom sudskom postupku, gde su se više puta menjali članovi sudskog veća, najviše se polemisalo oko načina uzimanja tragova DNK i oko toga ko je te analize radio.

Veštaci kažu da je laboratorija u kojoj se čuvaju DNK uzorci vrlo dobro obezbeđena, da su dokazi dodatno zaključani i da je malo verovatno da je neko sa strane ili iz policije mogao da uđe i uzme neki uzorak. S druge strane, branici optuženih tvrde suprotno, da su DNK uzorci "kontaminirani" i na taj način "podmetnuti" njihovim klijentima.

Suđenje se nastavlja u novembru saslušanjem veštaka.

Pogledajte više