OSUĐEN VUJADIN DAMJANOVIĆ, KOJI JE U SURČINU AUTOM UDARIO MAJKU OSMORO DECE: Evo kakva mu je kazna izrečena

S. J. M. 07. 06. 2024. u 13:54

VUJADIN Damjanović osuđen je danas prvostepeno u Višem sudu u Beogradu na dve i po godine zatvora, jer je 24. februara 2023. godine u Surčinu na ulici automobilom udario dva pešaka, bračni par Nikolu Đokića (58) i Svetlanu Kovačević (54), pa je žena tri dana kasnije preminula u bolnici. U ovom slučaju poznatom kao "gaženje majke osmoro dece", jer je Svetlana imala toliko dece od kojih su dvoje bili maloletni, Damjanović je oglašen krivim za teško delo protiv bezbednosti javnog saobraćaja.

Foto: Društvene mreže

Njemu je izrečena i mera zabrane vožnje dve godine, koja će se izvršiti, kada izađe iz zatvora, ukoliko ova presuda postane i pravosnažna. 

Sudija Vesna Lukačević kazala je da je utvrđeno da je vozio sa oborenim svetlima i u granicama dozvoljene brzine do 50 kilometara na čas.

- Pešaci su bili na kolovozu u tamnoj odeći po noći. Jedan se kretao metar, a drugi pola metra od desne ivice kolovoza. Nepropisno su se kretali desnom stranom, umesto levom u susret vozilima i postoji njihov doprinos saobraćajnoj nesreći. Vi ste otežano mogli da ih vidite - obratila se sudija Damjanoviću obrazlažući kratko presudu. - To je jedini put kuda idu svi pešaci, nema trotoara, a vi ste bili svesni da tu mogu da budu, jer ste ih i ranije viđali na tom potezu, što vas je moralo navesti na oprez prilikom vožnje. Zbog alkohola, imali ste 1,86 promila u krvi, bili ste nesposobni da vozite, slaba vam je bila pažnja, motorika i vidljivost i to vas je odredilo da u tom trenutku ne vidite pešake, a bili ste obavezni da osmatrate kolovoz.

Sudija Lukačević je zaključila da postoji krivica Damjanovića za saobraćajnu nesreću, ali da je sud uzeo u obzir da ranije nije bio osuđivan, kao i doprinos pešaka, pa se u vaganju kazne kretao bliže minimumu.

Damjanović će morati da nadoknadi i sudske troškove.

On je iznoseći ranije odbranu ispričao da je to popodne popio četiri ili pet piva, nameravajući da ostane u svojoj firmi celu noć farbajući nameštaj, ali ga je zvala uplakana supruga da idu kod njene majke, koja je nakon operacije dobila loše rezultate, pa je seo za volan. Kako je rekao, vozio je polako i u mraku zaista nije video pešake na kolovozu. Kada ih je udario, stao je, izašao iz auta i prišao prvo čoveku i pomogao mu da se pridigne, a onda i ženi, koju je okrenuo na bok. Tu je sačekao policiju. U pritvoru je bio šest meseci.

Pogledajte više