NI U TREĆOJ PARNICI U VIŠEM SUDU KOSTINI RODITELJI NEĆE DA PRIČAJU: Ne žele da povrede žrtve

S. J. M. 31. 05. 2024. u 14:05

NI u parnici koju je pred Višim sudom u Beogradu protiv Koste, njegovih roditelja i osnovne škole "Vladislav Ribnikar" pokrenuo dečak, kojeg je Kosta ranio 3. maja prošle godine, Jovan D., Miljana i Vladimir Kecmanović se neće izjasniti o tužbi.

Foto: D, Milovanović

Njihov zastupnik advokat Marina Ivelja povukla je predlog za saslušanje Kostinih roditelja, jer kako je rekla, nisu u stanju da iznose iskaz, pošto ne žele da povrede žrtve pričajući i objašnjavajući koliko su brižno i pažljivo odgajali i vaspitavali dete.

Ona je sudu predala i peticiju nekih rodutelja iz februara 2022. godine, pokrenute zbog tuče, a u kojoj se opisuje da u školi vlada nasilnička atmosfera.

- U njoj se ne pominje Kosta, ali to je dokaz na okolnost bezbednosti u "Ribnikaru" i da nije rađeno šta treba - kazala je Ivelja. - Prilažemo i zapisnik sa Saveta roditelja iz marta 2022. godine, jer je posle korone škola radila analizu i utvrđeno je da se pogoršalo psihičko stanje kod dece, povećao broj dece koja su pokazivala depresiju, teže se uklapala, kao i da se povećao broj dece sa suicidnim mislima.

Ivelja je priložila i uputstvo ministra prosvete iz maja 2022. godine, kojim se preporučuje da se ukinu dežurstva đaka u školama, a to na okolnost odgovornosti škole, da dežurne devojčice ne bi stradale da je to primenjeno.

Sanja Gunjić iz državnog pravobranilaštva usprotivila se korišćenju peticije kao dokaza, jer ona nema veze sa ovim sporom.

- Nikakvog vršnjačkog nasilja nije bilo prema Kosti, niti je on ispoljavao nasilje prema bilo kom učeniku u školi - kazala je Gunjić. - Takođe, zapisnik sa Saveta roditelja nije u vezi sa događajem. Dežurstvo u školama je zabranjeno u avgustu 2023. godine, do tada nije postojao akt, koji je to zabranjivao. Sve škole u Srbiji su imale dežurstva učenika i to na kraju u drugim sudskim postupcima možda jeste od značaja, ali u ovom nije.

Sud je prihvatio da se na sledećem ročištu u septembru saslušaju Jovanovi roditelji, da se uradi veštačenje dečakovih povreda, Veštačenje Koste, da se dostave njegovi lekarski izveštaji da Klinike za dečiju psihijatriju, izveštaj Centra za socijalni rad da se vidi da li je bilo problema u porodici Kecmanović i da se iz krivičnog postupka protiv Kecmanovića uzme kombinovano balističko veštačenje o nastanku i vrsti povreda Jovan D.

Protiv  Kecmanovića je pokrenuto pet parnica za nadokanadu štete usled pretrpljenog straha i bola zbog gubitka blčiskih osoba.

Pogledajte više