PRETI MU DO 12 GODINA ZATVORA: Vozač koji je izazvao nesreću kod Bačkog Petrovca i pogibiju majke troje dece priveden u tužilaštvo

Lj. PRERADOVIĆ 08. 10. 2024. u 16:23

U VIŠE javno tužilaštvo u Novom Sadu danas je priveden T.P. (36) državljanin Bosne i Hercegovine. osumnjičeni za saobraćajnu nesreću koja se dogodila 6. oktobra u Bačkom Petrovcu u kojoj je život izgubila S.J. iz Rumenke, dok su njen suprug Ž.J. i njihovo dvoje maloletne dece zadobilo teške, a jedno maloletno dete lake povrede.

FOTO TANJUG/ SAŠKA DROBNJAK

Kako  su saopštili iz Višeg javnog tužilaštva, po odobrenju višeg javnog tužoioca , a nakon utvrđenog identiteta, T.P. (36)  državljaninu Bosne i Hercegovine, koji se prvobitno predstavljao kao I.P., državljanin Republike Hrvatske, određeno zadržavanje u trajanju do 48 sati radi saslušanja, te je doneta naredba o sprovođenju istrage protiv osumnjičenog T.P., zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo teško delo protiv bezbednosti javnog saobraćaja iz člana 297 stav 2 Krivičnog zakonika u vezi sa krivičnim delom ugrožavanje javnog saobraćaja iz člana 289 stav 1 Krivičnog zakonika, za koje je propisana kazna zatvora u trajanju od dve do dvanaest godina.

Osumnjičeni T.P. je, kako se dodaje dalje u saopštenju VJT,  danas  saslušan pred Višim - javnim tužilaštvom u Novom Sadu  nakon čega je ovo tužilaštvo sudiji za prethodni postupak Višeg suda u Novom Sadu podnelo predlog za određivanje pritvora osumnjičenom, po svim zakonom propisanim osnovama, odnosno zbog postojanja okolnosti koje ukazuju na opasnost od bekstva, osobitih okolnosti da će osumnjičeni ometati postupak uticanjem na svedoke, osobitih okolnosti koje ukazuju da će u kratkom vremenskom periodu ponoviti krivično delo, kao i zbog načina izvršenja i posledica predmetnog krivičnog dela koji su doveli do uznemirenja javnosti.

- Više javno tužilaštvo u Novom Sadu će, u skladu sa zakonom, u toku sprovođenja istrage, preduzeti sve dokazne radnje za kojima se ukaže potreba, u cilju donošenja pravilne i - zakonite javnotužilačke odluke, o čemu će javnost biti blagovremeno obaveštena - navodi se u saopštenju.

Ministar policije Iica dačić, danas je ranije izjavio  da je pre dva dana uhapšen Ivan Petrović  sa hrvatskom vozačkom dozvolom i ličnom kartom zbog izazivanja saobraćajne nesreće, i da je zbog sumnje u stvarni identitet lica, a na osnovu obaveštenja Interpola Sarajevo utvrđeno da su hrvatski dokumenti lica falsifikovani.

Pre dva dana policija je uhapsila Ivana Petrovića , zbog izazivanja saobraćajne nesreće kod Bačkog Petrovca u kojoj je jedna osoba smrtno stradala. Lice je kod sebe imalo vozačku dozvolu i ličnu kartu Hrvatske.

-Zbog sumnje u stvarni identitet lica tražene su informacije od partnerskih policija, i upoređivanjem otisaka prstiju utvrđeno je, na osnovu obaveštenja Interpola Sarajevo da se radi o licu Tomislav Petrović (1988), državljaninu BiH, za kojim je raspisana međunarodna poternica BiH i Austrije, a da su mu hrvatski dokumenti falsifikovani -  izjavio je ministar Dačić.

Teška saobraćajna nesreća dogodila se u nedelju oko podne na ulazu u Bački Petrovac iz pravca Rumenke i Novog Sada  kada je na "fiat" u kojem se nalazila petočlana porodica, naleteo "mercedes". U toj nesreći je poginula S.J. (38), dok je njen suprug Ž.J. (36) zadobio teške povrede i on se i dalje nalazi u Kliničkom centru Vojvodine. Povređene su i njihove tri ćerke stare 10, devet i sedam godina. Dve sestre  su zbog težine povreda zadržane u Dečjoj bolnici, dok je treća sa lakšim povredama otpuštena juče na kućno lečenje.

Jedna od njih je sa intenzivne nege premeštena na odeljenje, dok je druga i dalje na intenzivnoj nezi na posmatranju, jer joj sledi operacija.

Kako se sumnja, do nezgode je došlo, kada je T. P, koji je vozio sa 1,48 promila alkohola u organizmu, izgubio kontrolu nad vozilom, prešao u suprotnu traku i udario u automobil u kojem se nalazila porodica iz Novog Sada. 

Pogledajte više