PET NASTARADALIH NA REKAMA ZA VIKEND: Za telom Srđana R. nestalim posle sudara čamca i broda na Savi u Beogradu se i dalje traga

S. J. M. 08. 07. 2024. u 17:24

ZA Srđanom R. (41) , za kojeg se pretpostavlja da se utopio u Savi u Beogradu u petak uveče nakon sudara teretnog broda i čamca na kojem je bio, i dalje se traga, a tokom vikenda na rekama i jezerima u Srbiji stradalo je još četvoro ljudi. Rečna policija u noći između petka i subote pronašla je telo Srđanove kume J. M. (41), koja se sa njim i suprugom V. M. te večeri bila na čamcu, a ronioci Žandarmerije bili su angažovani u nedelju i u Bajinoj Bašti i Banji Koviljači, gde su u Drini tragali i posle nekoliko sati izvukli tela dvojice utopljenih muškaraca, ali i na Šalinačkom jezeru kod Smedereva, gde su u subotu takođe izvukli telo davljenika.

Foto Dragan Milovanović

Zamenik komadanta ronilačke jedinice Žandarmerije Marko Mladenović kaže nam da su u petak nakon sudara čamca i broda uradili zaron u Savi na tom mestu gde je čamac potonuo.

- Pretražili smo dno na deset metara dubine gde je čamac ostao, ceo taj akvatorij smo preronili, ali tela žene i muškarca nismo našli. Nisu ostala u čamcu, niti tu zaglavljena, što znači da ih je reka odnela - kaže nam Mladenović.

Nešto kasnije oko 3 sata po noći telo žene pronašla je rečna policija na površini reke u visini tržnog centra "Galerija".

- S obzirom da je toplo vreme i da ga reka nosi, telo čoveka je do sada moglo da uđe u Dunav i bude bilo gde. Zbog toga ne možemo da ronimo. Sada tražimo po površini, jer se telo naduje i isplivava. Patroliramo i tražimo, jer moguće je da se negde zakači za granje pri obali ili za neki usidreni čamac - objašnjava nam zamenik komadanta ronilaca.

On apeluje na sve ljude, a naročito na roditelje sa decom da vode računa posebo narednih dana kada se očekuju visoke tepterature i kada će mnogi pohrliti na neuređena kupališta.

- Apelujemo na sve da na čamcima koriste zaštitnu opremu i nose zaštitne prsluke. Da su ih imali ljudi na čamcu, posle sudara sa brodom u petak, njihova tela bi bila na površini - navodi Mladenović. - Takođe, apelujemo na ljude da ne budu u alkoholisanom stanju dok su na plovnom objektu i da ga u takvom stanju ne voze. Za vikend smo imali pet utapanja i intervenicija, što je zaista mnogo. Zato ne idite na neuređena kupališta i ne ulazite u rečne tokove, koji su brzi i različite dubine. Shvatite da je to opasno po život.

Pogledajte više