BEBA STRADALA U STOMAKU MAME: U sudaru dva putnička vozila na izlazu iz Kladova prema Negotinu povređeno pet osoba

S. M. J. - J. Ć.

27. 10. 2022. u 08:53

U TEŠKOJ saobraćajnoj nesreći, koja se dogodila u utorak oko 19 časova, na samom ulasku u Kladovo iz pravca Negotina, povređeno je pet osoba, među njima i 29-godišnja trudnica Jelena Kalinović, koja je, uprkos naporima lekara, izgubila bebu.

Zdravstveni centar Kladovo, Foto B. Caranović

Kako nezvanično saznajemo, do udesa je došlo kada je stariji vozač, koji je bio sam u kolima i ulazio u Kladovo iz pravca Negotina, u krivini iznenada izgubio kontrolu nad svojim vozilom i udario u automobil u kojem je bila trudnica sa suprugom Markom Čičarevićem i dvoje prijatelja, sa kojima su krenuli u Negotin. Njihov auto je posle sudara sleteo u jarak.

- Ženi je ovo prva trudnoća. Bila je u 34. nedelji i lekari su učinili sve da spasu život i majke i bebe. Beba je, nažalost, rođena mrtva - kaže dr Dejan Čučulanović, direktor Zdravstvenog centra Kladovo.

Marko i Jelena, Foto "Fejsbuk"

Mlada prvorotka, inače doktorka Zdravstvenog centra u Kladovu, morala je da bude porođena carskim rezom zbog brojnih hematoma na stomaku, koji su upućivali na hitnu intervenciju. Nakon porođaja, prevezena je u stabilnom stanju u Ginekološko-akušersku kliniku Beograd. Njen suprug je sa lakšim povredama zbrinut u zdravstvenom centru Kladovo i nakon toga pušten na kućno lečenje.

Automobil iz Kladova vozio je Jelenin suprug Marko, inače vatrogasac. Njegova supruga sedela je na zadnjem sedištu iza suvozača.

- Kada je automobil sleteo u jarak, bukvalno svi koji su bili u kolima su pali i prignječili trudnu doktorku Jelenu. Policija i dva vozila Hitne pomoći stigli su za nekoliko minuta i odmah su povređene prebacili u bolnicu. Mladu trudnu doktorku su hitno preneli u salu i krenuo je carski rez. Ali, čim su je otvorili počela je da krvari.

U salu su, jedan za drugim, uletela četiri doktora. Uspeli su da spasu koleginicu, ali je bebica, koju je 12 dana delilo od ulaska u deveti mesec, izvađena bez znaka života. Punih sat vremena lekari su animirali bebu, pokušavajući na sve načine da je ožive, ali nažalost bez uspeha - saznajemo nezvanično od izvora bliskog istrazi.

U beogradskoj bolnici odmah je urađen snimak ultrazvukom i konstatovano je da je carski rez urađen perfektno, s obzirom na povrede. Gubitak bebe, međutim, ostaviće večni ožiljak ovom mladom bračnom paru.

Troje povređenih u udesu transportovano je u Klinički centar Niš. Jedna devojka ima teži prelom nadlaktice, dok su dvojica muškaraca na bolničkim ispitivanjima. Stariji muškarac, koji je upravljao drugim vozilom, sa teškim telesnim povredama glave i povredom noge smešten je u jedinici intenzivnog lečenja i stabilnih je vitalnih parametara.

Krsto Bobot, Foto Tanjug

BOBOT: NEROĐENO DETE NEMA STATUS ŽRTVE

POSLE okončane istrage, kada bude utvrđeno kako je došlo do saobraćajne nesreće u kojoj je doktorka Jelena izgubila bebu i ko je za nezgodu odgovoran, kao i posle brojnih veštačenja koja se očekuju tokom ovog postupka, znaće se tačno i o kojem krivičnom delu je u ovom slučaju reč. Bivši sudija, sada advokat Krsto Bobot, za "Novosti" pojašnjava da je reč o specifičnoj situaciji.

- U ovom slučaju moguće je, da kada se utvrdi ko je odgovoran za nezgodu, bude eventualno okrivljen za saobraćajnu nesreću sa teškim telesnim povredama. Dakle, nije moguće govoriti o saobraćajki sa smrtnim ishodom, jer trudnica nije poginula, na sreću, ali zadobila je teške povrede. Tužno je što je izgubila bebu, ali nema govora o ubistvu i sličnim stvarima. Da je suprotno, onda bi i nelegalni abortus predstavljao ubistvo.
Naš sagovornik ističe da zakon kaže da beba, ako nije živa rođena, ne može biti žrtva.
- Sve dok se dete ne rodi, makar to bila i velika trudnoća, ono ima status fetusa. Imalo bi krivično-pravnu zaštitu da je beba rođena živa, odnosno u trenutku kada je sposobna za vanmaterični život.  J. D. Lj.

Pogledajte više