MALI SKOLE LIKVIDIRAN IZ OSVETE? Policija rasvetlila pozadinu brutalnog ubistva na Kanarevom brdu iz januara 2021.

Z. Uskoković 17. 10. 2024. u 14:41

PETORICA osumnjičenih činila su organizovanu kriminalnu grupu, čiji je vek trajanja bio samo četiri meseca, a jedini motiv - priprema i ubistvo Zorana Uskokovića, malog Skoleta (22).

Foto: V. N./Facebook

PETORICA osumnjičenih činila su organizovanu kriminalnu grupu, čiji je vek trajanja bio samo četiri meseca, a jedini motiv - priprema i ubistvo Zorana Uskokovića, malog Skoleta (22). Javno tužilaštvo za organizovani kriminal (JTOK) tvrdi da je zločin, počinjen 29. januara 2021. godine, organizovan iz - bezobzirne osvete!

Mladi Uskoković, čiji je otac brutalno likvidiran 27. aprila 2000. godine u krvavom nizu osvete za ubistvo Željka Ražnatovića Arkana tri i po meseca ranije, nije imao policijski dosije. Neki svedoci su ga, bez dokaza, povezivali sa određenim kriminalnim radnjama, ali su istražni organi sve to demantovali.

Sada su, po nalogu (JTOK), uhapšene četiri osobe - Nikola Živanović (45), koji se označava kao vođa ove grupe, Miloš Krstić (38), Aleksa Dimitrov (31) i Vladimir Babić (39). U bekstvu je Aleksandar Nikolić i za njim je raspisana potraga, jer nije pronađen na kućnoj adresi. Akciju lociranja i hapšenja izveli su pripadnici Trećeg odeljenja beogradske policije, zaduženog, pored ostalog, za rasvetljavanje ubistava, u saradnji sa Evropolom.

Mladić je usmrćen u večernjim satima u Rakovici, u Borskoj ulici na parkingu ispred jednog diskonta. U saopštenju tužilaštva navodi se da je ova organizovana kriminalna grupa od dana osnivanja 8. oktobra 2020. do 7. februara 2021. godine imala samo jedan cilj, a to je smaknuće mlađeg Skoleta.

- Osumnjičeni Miloš Krstić se po nalogu Nikole Živanovića, kako ne bi izazvao sumnju, maskirao noseći silikonsku masku starijeg muškog lica, krećući se polako, blago pogureno sa štapom u ruci imitirajući kretanje starijeg čoveka, sa namerom da kod sada pokojnog Uskokovića stvori uverenje da mu ne preti bilo kakva opasnost i prilazeći mu u neposrednoj blizini ispalio dva projektila u pravcu Uskokovića nanevši mu smrtne povrede - navodi JTOK.

Aleksa Dimitrov, Vladimir Babić i odbegli Aleksandar Nikolić se sumnjiče da su po nalogu Živanovića pružili podršku ubici, shodno svojim zadacima u okviru ove organizovane kriminalne grupe. Oni su, navodi se, nabavili oružje za izvršenje krivičnih dela, sakrivali i uništavali predmete i tragove nakon izvršenog krivičnog dela. Tokom organizacije ovog zločina korišćena je zaštićena komunikacija preko mobilnog telefona - "Skaj".

JTOK je razjasnio i ulogu Evropola u rasvetljavanju ubistva mladog Uskokovića. Navodi se da je u ovoj operaciji ova organizacija evropskih policija bila fokusirana na operativnu podršku. Njeni stručnjaci su radili sa srpskim istražnim organima na dekodiranju komunikacije osumnjičenog, pružajući podatke koji su doveli do njegove identifikacije. Na dan akcije hapšenja, Evropol je rasporedio specijalizovani tim u Beogradu da pomogne u sprovođenju mera.

Četvorica osumnjičenih su se u tužilaštvu branila ćutanjem i njima je određen jednomesečni pritvor.

Ubica plaćen kokainom?

PREMA nezvaničnim saznanjima "Novosti", u zahtevu za sprovođenje istrage protiv osumnjičene petorke navodi se, pored ostalog, da je Krstić navodno plaćen sa tri kilograma kokaina (u to vreme oko 100.000 evra) da ubije malog Skoleta. Takođe, kada je reč o motivu, pominju se neraščišćeni računi između Živanovića i mlađeg Uskokovića.

Ubica pokupio čaure posle zločina

NA snimku, koje su zabeležile nadzorne kamere, vidi se trenutak brutalne likvidacije, ali i naivnost Zorana Uskokovića, koji je zastao da bi "starijem čoveku" sa štapom omogućio da prvi prođe kroz uzani prolaz. Mladi Uskoković parkirao je auto i krenuo kraćim putem ka zgradi gde mu živi majka. Imao je kapuljaču na glavi, a u rukama telefon. U jednom trenutku je zastao, kada je video da mu u susret ide stariji čovek, koji je desnu ruku držao u džepu, a levom se pridržavao za štap. Mladić je gledao u telefon i nije video momenat kada je "starac" izvukao desnu ruku sa pištoljem i tokom mimoilaženja - zapucao. Kada je mali Skole pao, ubica se sagnuo i pokupio dve čaure.

Pogledajte više