CRNI KOKAIN "NEVIDLJIV" I ZA OBUČENE PSE: U pokušajima da prevare policiju, krijumčari pretvaraju drogu čak i u - "ugalj"

Z. Uskoković

01. 10. 2024. u 13:01

DA nije bilo operativnog rada, međunarodne saradnje obaveštajnih službi i prikrivenog islednika, više od tone krijumčarenog kokaina iz Južne Amerike završilo bi na tržištu Zapadne Evrope.

Foto Španska policija

I to ne bi bila vest, jer gotovo svakodnevno mediji izveštavaju o zaplenama u španskim lukama, da ova droga nije bila bez karakterističnog mirisa i boje. Na prvi pogled, u kutijama je bio - crni ugalj.

Ova operacija otkrivanja i zaplene crnog kokaina, prema pisanju španskih medija, započela je još 2020. godine, kada su dobijene informacije da poznati baskijski narko-bos, koji je imao kontakte u Boliviji - na nov način švercuje narkotike.

- Modus operandi novog prenosa droge svodio se na upotrebu složenog hemijskog postupka, kojim se kokain pretvarao u ugalj - čulo se i na suđenjima optuženim krijumčarima. - Isti postupak koriste pojedini meksički i kolumbijski karteli. Ovakav kokain je izuzetno teško otkriti, jer su joj oblik i boja gotovo identični uglju. Pored toga, hemijskim postupkom se uklanja i karakterističan miris kokaina, što znači da ga ne mogu nanjušiti ni specijalno obučeni psi.

Ovakav kokain se transportuje u vrećama sa džakovima pravog uglja, pa je otkrivanje droge bilo gotovo nemoguće. Agenti američke Agencije za borbu protiv narkotika (DEA) pratili su utovar, a potom i istovar sa prekookeanskih brodova u luci u Portugaliji, a potom i prenos kamionima do jedne španske laboratorije, gde je iz uglja trebalo da se izdvoji kokain.

Deo zaplenjenog kokaina, Foto Ara.Cat

Deo zaplenjenog kokaina, Foto Ara.Cat

O crnom kokainu obaveštene su, preko nacionalnih biroa Interpola, sve policije sveta, što je uobičajena praksa kada je reč o "novitetima" u švercu narkotika. Mašte ne manjka narko-bosovima i njihovim saradnicima, koji dnevno smišljaju načine da prevare istražne organe.

O ljudskim "mulama", koje prenose kokain u svojim telima, gotovo svi su čuli. Pre neku godinu i do naše zemlje je stiglo upozorenje da se obrati pažnja na uvoz goveda, ali i ostalih životinja, koje u svojim stomacima ponekad prenose "dragoceni tovar".

- Poznat je slučaj u Španiji, koja je uvezla 50 krava iz Brazila - navodi sagovornik "Novosti" blizak istražnim organima.

- Prodavac i kupac, prema pratećoj dokumentaciji, bili su lokalni stočari. Želudac ovih životinja, međutim, bio je pun kokaina. Modus je bio takav da se krave uspavaju, a da im se onda ubaci narkotik. Brodovima su transportovane do luke u Španiji.

U početku niko ništa nije sumnjao, jer je Brazil poznat po izvozu stoke i mesa, pa to u prvi mah nije izazvalo veću pažnju. Ipak, zahvaljujući doušnicima, otkrivena je cela prevara. Pored krava, za krijumčarenje najunosnije droge na svetu koriste se i vrhunski psi. I njih kriminalci prvo uspavaju a onda im ubacuju drogu. U ovakvu vrstu "mula" narko-bosovi transportuju od pola do kilogram kokaina. U pratećoj dokumentaciji obično se navodi da je reč o psima koji idu na međunarodne izložbe. Tako se krijumčarima čini da će lako da pređu granicu.

Na vrećama pisalo "cink-oksid"

PRVI tragovi crnog kokaina (cocaina negra) pronađeni su još pre deceniju, kada je određena količina zaplenjena u Južnoj Americi. Droga je bila sakrivena u rezervoaru jednog kolumbijskog autobusa, koji je išao ka aerodromu u Bogoti. I na aerodromu u Meksiko Sitiju je ubrzo posle toga "pala" pošiljka u avionu, koji prevozi teret. Policija je pronašla 40 džakova, sa po 25 kilograma crnog kokaina, a na vrećama je pisalo da je u njima "cink-oksid". Testovi su pokazali da je reč o kokainu pomešanim sa neidentifikovanom supstancom. Pošiljka je stigla iz Kolumbije.

Danas se gotovo sve zna o tečnom kokainu, koji je pre neku godinu bio "hit". Hemijskim postupkom se iz čvrstog stanja pretvara u tečnost u kojoj se potapaju razne stvari - odeća, kartonski podmetači i escajg, tanjiri... To se radi i sa tepisima i tapiserijama.

Kao svojevrsne "mule" koriste se i voće i povrće. Nedavno je u nekoliko španskih marketa prijavljen veliki broj reklamacija nasamarenih kupaca. Žalili su se da su banane pokvarene i pune "nekog praha". Uskoro je otkriveno da je iz kore banana vađeno voće, pa su punjene kokainom, a potom lepljene da izgledaju kao prave.

Službenici Uprave carina sa Upravom kriminalističke policije MUP Srbije i Službom za suzbijanje organizovanog kriminala, kao i Bezbednosno-informativnom agencijom, pomno prate sve najsavremenije "tendencije" kada je reč o krijumčarenju narkotika preko kopnenih granica. Jedno vreme bili su interesantni narko-konvoji. Organizatori krijumčarskog lanca najčešće spreme tri automobila. U dva stave po kilogram, a u trećem i do 70 kilograma narkotika. I dok se policija i carinici bave sa prva dva, čiji vozači glume nervozu i privlače pažnju kako bi bili uhvaćeni, onaj u kom ima najviše droge pokušava da prođe.

Pogledajte više