PROPUSTI U RADU CENTRA ZA SOCIJALNI RAD: Pokrajinska inpekcija povodom pogibije dečaka u Bečeju

Lj.P.

21. 08. 2023. u 18:51

POKRAJINSKI sekretarijat za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova u Novom Sadu, je nakon saznanja o smrti maloletnog P.D. koji je bio na smeštaju u hraniteljskoj porodici L.M. iz Novog Bečeja, pokrenuo postupak vanrednog inspekcijskog i stručnog nadzora u Centru za socijalni rad ppštine Novi Bečej.

FOTO: Lj.P.

U postupku inspekcijskog i stručnog nadzora, kako navode u ovom sekreterijatu, uočeni su propusti u radu Centra za socijalni rad Novi Bečej.

- S obzirom na to da je da je u toku i istražni postupak koji sprovodi Osnovno javno tužilaštvo u Bečeju deo dokumentacije Centra nije mogao da bude predmet nadzora, te će Pokrajinski sekretarijat nakon uvida u kompletnu dokumentaciju vezanu za smeštaj maloletnog P.D. u hraniteljsku porodicu, izneti sve relevantne činjenice – saopštili su iz resornog Pokrajinskog sekreterijata.

S obzirom na tragičan ishod, Pokrajinski sekretarijat će, kako napominju, nakon izvršenih nadzora i obaveštenja drugih nadležnih službi, razmotriti osnov za dalje postupanje.

Četrnaestogodišnji dečak sa posebnim potrebama, podsećamo, poginuo je u subotu, 19. avgusta oko 21 sat, kada je, pod još nerazjašnjenim okolnostima pao kroz prozor sa trećeg sprata u Ulici Dostejevoj 18. U trenutku kada se tragedija dogodila, dečak je bio sam u stanu, a njegova starateljka je tog popodneva, nekoliko sati ranije krenula na put, navodno na more.

Pre nego što je starateljka M.L. krenula na put, prethodno se, kako saznajemo, angažovala poznanicu Z.K. da brine o dečaku dok je ona odsutna, i za tu uslugu joj je, navodno platila. Zajedno sa Z.K. u stanu starateljke je bila i Lj.P. , njena gošća državljanka Hrvatske.

Njih dve su, navodno otišle u prodavnicu, a dete je ostalo samo u stanu, i tada se desila tragedija. Neko od stanara koji su pronašli dečaka, pozvali su Hitnu pomoć, koja je pokušala da reanimira dete, ali na žalost, ubrzo je podlegao povredama zadobijenim prilikom pada.

Policija je posle tragedije uhapsila starateljku M. L. (60) i Z. K. (57) iz Bečeja i državljanku Hrvatske Lj. P. (49), žene kojima je dečaka sa posebnim potrebama ostavila na čuvanje. One se sumnjiče da su učinile krivično delo napuštanje nemoćnog lica.

Sve tri su danas saslušane u Osno0vnom javnom tužilaštvu u Bečeju, koje je predložilo da im se odredi pritvor. Odluku o tome doneće szudija za prethodni postupak Osnovnog suda u Bečeju.

Pogledajte više