NESVAKIDAŠNJI POKUŠAJ KRIJUMČARENJA: Carinici osujetili pokušaj nelegalnog iznošenja majstorskih violina

J. L. 06. 06. 2022. u 10:38

CARINICI u saradnji sa pripadnicima granične policije na graničnom prelazu Horgoš, minulog vikenda, osujetili su pokušaj nelegalnog iznošenja iz zemlje 12 neprijavljenih violina, od kojih je najstarija iz 1872. godine.

foto: Uprava carine

 Nesvakidašnji pokušaj krijumčarenja otkriven je u nedelju u ranim jutarnjim časovima kada je na prelaz pristigao putnički kombi, mađarskih registarskih oznaka, kojim je upravljao 39-godišnji srpski državljanin, mađarske nacionalnosti.

- Kombi se iz Bečeja uputio u Frankfurt, na pitanje carinika da li imaju nešto da prijave, putnici su izjavili da sa sobom nose samo lični prtljag, dok je vozač prijavio i jednu pošiljku koju je primio na prevoz. Kako je carinicima rekao da nije proveravao šta se u toj pošiljci nalazi, usledio je detaljan pregled - kažu u Upravi carina.

Ubrzo je utvrđeno da se u pomenutoj torbi, koju je vozač u Subotici primio na prevoz do Frankfurta, nalazilo čak 12 upotrebljavanih violina, od kojih su neke antikvitetni primerci. U njoj su se našla i tri instrumenta iz 1872, 1936. i 1948. godine. Violina iz 1872. godine, stara 150 godina, na sebi ima oznaku ''Les Fits de J. Tournier Paris''. Kako je reč o specifičnoj robi, njenu vrednost nije bilo moguće utvrditi na licu mesta, već će ona biti poznata nakon stručnog veštačenja.

- Napominjemo da su vozači odgovorni za robu koju preuzimaju na prevoz, pa je samim tim od suštinske važnosti da pregledaju sadržaj pošiljaka pre nego što prihvate da ih prevezu - podsećaju iz Uprave carina.

Pogledajte više