SRPSKA KUHINJA U SVETSKOM VRHU: Ajvar, ćevapi, kačamak i maline dominiraju gastronomskom scenom
TasteAtlas, poznata platforma koja rangira tradicionalne kuhinje širom sveta, svrstala je srpsku kuhinju na 15. mesto najboljih na planeti.

Foto: Shutterstock
Ovaj rezultat predstavlja veliki uspeh za gastronomsku scenu Srbije i potvrdu bogate kulinarske tradicije koja se prenosi generacijama, prenosi TU magazin.s
Srpska kuhinja je spoj različitih uticaja, pre svega balkanskih, osmanskih, austrougarskih i mediteranskih, što joj daje poseban karakter i raznovrsnost ukusa.
Osnovne namirnice poput mesa, povrća, sira i testa čine osnovu mnogih tradicionalnih jela, dok se procesi pripreme često oslanjaju na sporo kuvanje, pečenje i dimljenje, što doprinosi bogatstvu aroma.

Marija Vuković
Među najpoznatijim jelima srpske kuhinje nalaze se ćevapi, pljeskavica, sarma, prebranac, ajvar i kačamak, ali i tradicionalni sirevi poput sjeničkog i zlatarskog. Takođe, srpska kuhinja je poznata po svojim pecivima, poput proje i pite sa različitim filovima. Neizostavan deo gastronomije su i slatkiši, poput baklave, vanilica i orasnica.

Foto Shutterstock
Najbolji specijaliteti
Najbolje rangirani specijaliteti nacionalne kuhinje sa prosečnim ocenama su:
– Pazarske mantije (4.7);
– Leskovački ajvar (4.7);
– Komplet lepinja (4.6);
– Leskovački roštilj (4.6);
– Svrljiški belmuž (4.6);
– Slatko od ruže, perkelt, bela čorba, sarma, burek sa sirom, pasulj, pljeskavica (4.4) i,
– Mućkalica, urnebes, gomboce, krofne (4.3).
Najbolje ocenjene namirnice su maline iz Arilja (4.7), bačkopetrovački kulen (4.6), a treće mesto dele užička pršuta i futoški kupus (4.5).
TasteAtlas rangiranje potvrđuje da je srpska kuhinja prepoznata u svetu, ali takođe pruža priliku za dalju promociju i unapređenje gastronomskog turizma.
U eri globalizacije, gde moderni restorani eksperimentišu sa inovativnim pristupima tradicionalnim jelima, Srbija ima šansu da još više afirmiše svoju kulinarsku scenu.