PRAVO VREME ZA REZIDBU: Voćari iz čačanskog kraja imaju pune ruke posla, a predstoji i đubrenje

Vladimir Ilić 22. 01. 2025. u 06:15

REZIDBA voća trenutno je glavna aktivnost u čačanskom kraju, a direktor Instituta za voćarstvo u gradu na Moravi dr Darko Jevremović kaže da je najvažnije orezivanje prilagoditi svakoj vrsti, sorti i podlozi.

FOTO: Privatna arhiva

- Redovna i pravilna rezidba voća ključ za dobar prinos i kvalitetne plodove, ali i za dugovečna i zdrava stabla. Inače, ovaj posao može se obavljati po bilo kojoj temeperaturi, a ona do tri stepena ispod nule smatra se apsolutno idealnom. Čak i orezivanje na znatno nižim temperaturama ne smeta voću - objašnjava dr Jevremović.

Dodaje i da voćari ne bi trebalo da strepe od snega, jer neće biti bilo kakvih problema...

- Ove godine, rezidba je započela nešto ranije, čak i krajem novembra, odnosno početkom decembra. Pred voćarima je, inače, još mnogo posla. Tokom ovog meseca, važno je da obave đubrenje osnovnim sredstvima, na osnovu analize koja je prethodno urađena. Istovremeno, mlade zasade i voćke koje su tek posađene treba zaštititi protivgradnim mrežama, a stabla mrežicama koje su najbolja zaštita od divljači - zaključuje dr Darko Jevremović.

Pogledajte više