VISOKA KONCENTRACIJA ŽIVE U TUNJEVINI ŠIROM EVROPE: Analiza rađena u Italiji, Francuskoj, Španiji, Nemačkoj i Britaniji
ALARMANTNI nivoi žive u konzerviranoj tunjevini otkriveni su širom Evrope, pokazuje najnovije istraživanje nevladine organizacije "Blum" i udruženja za prava potrošača "Fudvoč". Istraživači su pozvali na hitno uvođenje strože regulative, imajući u vidu da živa može da ošteti rad mozga, bubrega, a povezana je sa nekim vrstama raka.
Ispitivanje koje je uključilo 148 konzervi tunjevina, kupljenih u Francuskoj, Italiji, Španiji, Nemačkoj i Britaniji, otkrilo je da su sve bile kontaminirane živom. Sve su sadržale živu, od kojih je oko 57 odsto premašilo granicu od 0,3 miligrama po kilogramu, što je ograničenje koje važi za druge vrste ribe.
Živa je toksičan metal i jak neurotoksin, koji može negativno da utiče na funkciju nervnih ćelija. Izloženost ovom metalu može da ošteti rad bubrega, mozga, a povezana je i sa većim rizikom od bolesti srca i raka.
- Ono što iz konzervi tunjevine završi na našim tanjirima je kolosalan rizik za javno zdravlje, koji se ne razmatra ozbiljno. Nećemo odustati dok ne budemo imali stroži evropski standard - poručila je Karin Džekmart, izvršna direktorka organizacije za prava potrošača "Fudvoč", a prenosi "Dejli mejl".
Istraživači su pozvali vlade da uklone sve proizvode sa tunjevinom iz školskih menzi, vrtića, porodilišta, bolnica i domova za stare.
TRUDNICE POSEBNO OSETLjIVE
SVETSKA zdravstvena organizacija (SZO) svrstava živu među deset hemikalija koje izazivaju zabrinutost po javno zdravlje, i to je, kako kažu, supstanca koja se generacijama ispušta u eko-sistem, izazivajući veoma teške posledice po zdravlje. Prema SZO, trudnice i deca su posebno osetljivi na visoke nivoe metil-žive. U veoma visokim dozama, studije su otkrile da su neki oblici žive pokrenuli razvoj nekoliko vrsta tumora kod pacova i miševa. Istraživanja o uticaju žive na razvoj raka kod ljudi su, zasad, ograničena.
Otprilike četiri petine žive unesene u atmosferu prirodnim i ljudskim uzrocima završava u okeanu. U vodi se meša sa bakterijama, i pretvara se u toksično jedinjenje poznato kao metil-živa. Tuna je morska riba koja je visoko pozicionirana u lancu ishrane, što znači da se hrani drugim manjim vrstama ribe koje apsorbuju velike količine žive iz okeana. Smatra se da vrsta tunjevine albakor sadrži tri puta više žive u odnosu na druge vrste tune.