REZULTATI POSLOVANJA NIS GRUPE ZA DEVET MESECI 2024. GODINE: NIS investirao više od 37 milijardi dinara u kapitalne projekte

Promo

28. 10. 2024. u 12:27

U PERIODU januar-septembar 2024. godine NIS grupa je u kapitalne projekte investirala 37,3 milijarde dinara, što je 70 odsto više u odnosu na isti period prošle godine.

Foto: Promo

Ovim ulaganjima je nastavljena modernizacija NIS-a u svim segmentima poslovanja i postavljeni su temelji za dugoročno uspešno poslovanje. Drugi prioritet NIS-a u izveštajnom periodu bilo je uspešno sprovođenje kapitalnog remonta u Rafineriji nafte Pančevo i uredno snabdevanje tržišta svim vrstama naftnih derivata tokom remontnih aktivnosti.

Zastoj u proizvodnji tokom remonta, najkompleksnijeg u istoriji fabrike, očekivano je uticao na finansijske i operativne rezultate NIS-a u izveštajnom periodu. Neto dobit u prvih devet meseci tekuće godine iznosi 8 milijardi dinara, što je 75 odsto manje u odnosu na isti period prošle godine. Pokazatelj EBITDA je 34,5 milijardi dinara, što je 39 odsto manje u poređenju sa prošlogodišnjim. Istovremeno je porastao obim obaveza NIS grupe po osnovu poreza i drugih javnih prihoda i iznosi 191,9 milijardi dinara, što je 6 odsto više u odnosu na uporedni period. Pored toga, NIS je u avgustu akcionarima na ime dividende za 2023. godinu isplatio 10.478.261.304 dinara u bruto iznosu.

Kada je reč o operativnim rezultatima, ukupan obim proizvodnje nafte i gasa u prvih devet meseci tekuće godine iznosio je 856,7 hiljada uslovnih tona, što je 1 odsto manje nego u istom periodu prošle godine. U Rafineriji nafte Pančevo prerađeno je 2,5 miliona tona sirove nafte i poluproizvoda, odnosno 16 odsto manje u odnosu na uporedni period. Ukupan obim prometa naftnih derivata smanjen je 9 odsto i iznosi 2,7 miliona tona.

Pored poslovnih aktivnosti, NIS je nastavio sa realizacijom društveno odgovornih projekata. Sproveden je konkurs u okviru programa društvene odgovornosti „Zajednici zajedno“ za finansiranje projekata u ključnim lokalnim samoupravama u kojima NIS posluje. Cilj je razvoj projekata iz oblasti obnovljivih izvora energije, u koje će NIS ukupno uložiti 144,5 miliona dinara.

Pogledajte više