"MAĐARSKA ČETVRTI TRGOVINSKI PARTNER SRBIJE" Vučić: Panonski koridor za struju do kraja 2028.

Tanjug 28. 10. 2024. u 11:14

PREDSEDNIK Aleksandar Vučić izjavio je danas, nakon sastanka sa predsednikom Mađarske Tamašem Šujokom, koji boravi u zvaničnoj poseti Srbiji, da je Mađarska četvrti trgovinski partner naše zemlje sa brojnim zajedničkim projektima, među kojima je i gradnja panonskog koridora za prenos električne energije, koji bi trebalo da se završi do kraja 2028. godine.

Foto: Tanjug

Vučić je rekao da će od zajedničkih projekata dve države najviše koristi imati građani.

Vučić je istakao da je trgovinska razmena zemalja pre 12 godina iznosila 768 miliona evra, a da je prošle godine bila 3,1 milijardu evra.

Predsednik Srbije je naveo i da će brza pruga između Novog Sada i Budimpešte biti izuzetno značajna za građane, a izrazio je i nadu da će pre otvaranja pruge države potpisati izjavu o uspostavljanju brze pruge između četiri zemlje - Mađarske, Srbije, Severne Makedonije i Grčke.

Vučić je istakao da Česi rade brze prugu prema Bratislavi, a da se odatle gradi pruga ka Budimpešti, kao i da se do mađarske prestonice radi i sa severa, iz Varšave i iz Krakova.

Predsednik Srbije je rekao da će uskoro biti realizovan projekat naftovoda, između Novog Sada i Alđe, i da se do kraja godine očekuje da bude završena studija izvodljivosti, nakon čega će moći da se započne izgradnja naftovoda.

- Što se gasa tiče, mi ćemo i dalje da budemo partner Mađarskoj u snabdevanju gasu, kao što je Mađarska nama bila decenijama pouzdan partner u snabdevanju gasom Srbije. Mađarska uvek može da računa na Srbiju, kao što smo mi uvek mogli da računamo na Mađarsku - dodao je Vučić.

On je istakao i da Srbija želi zajedničku berzu električne energije sa Mađarskom i Slovenijom, dodajući da radimo razvoj panonskog koridora za prenos električne energije sa Mađarskom, koji bi trebalo da se završi do kraja 2028. godine.

- Vidite jedno sveobuhvatno povezivanje sa Mađarskom, sveobuhvatno, infrastrukturno, saobraćajno i energetsko - naglasio je Vučić.

Pogledajte više