VELIKA ODLUKA STIGLA IZ ŠPANIJE: Ukinuta zabrana reklamiranja igara na sreću

Novosti online 25. 10. 2024. u 15:58

VEST koja će imati veliki značaj za budućnost marketinga, oglašavanja i igara širom Evrope stiže iz Španije.

Jedna od kockarnica, Foto promo

Vrhovni sud ove zemlje ukinuo je pre nekoliko nedelja ranije usvojenu zabranu reklamiranja igara na sreću putem televizije i interneta.

Sud je zaključio da zabrana nema zakonsku ni ustavnu osnovu. Pored toga, Sud je naložio regulatoru da pronađe ravnotežu između zagarantovane slobode poslovanja kompanija – organizatora i zaštite potrošača – igrača.

Među uklonjenim ograničenjima je i ukidanje ranije postojeće zabrane prisustva poznatih ličnosti (influencera) u reklamama, što je sud ocenio kao kršenje slobode govora.
Odluka donosi veliku promenu za celokupnu industriju digitalnog marketinga, ukazujući na potrebu proporcionalnog regulisanja poslovnih aktivnosti.

Ključne odluke Vrhovnog suda:

  • Zabrana reklamiranja priređivača igara na sreću proglašena je neustavnom i nezakonitom
  • Ukinuto je ograničenje koje je sprečavalo poznate ličnosti da učestvuju u reklamama, štiteći princip slobode govora
  • Onlajn oglašavanje će se od sada u Španiji odvijati bez zabrana, u skladu sa najvišim standardima za zaštitu maloletnika i ugroženih društvenih grupa
  • Odluka - presuda je od posebnog značaja i za Srbiju, jer, kao i druge zemlje, kandidati za članstvo moraju da usklade svoje zakonodavstvo sa pravom EU.
  • Sud je istakao da ranije zabrane nisu imale zakonsku osnovu, kako na nacionalnom, tako i na nivou EU, te da propisi moraju biti usklađeni sa principima slobode pružanja usluga, bez nepotrebnih ograničenja poslovanja.

Ova odluka ne samo da garantuje slobodu rada priređivačima igara na sreću, već postavlja najviše standarde za buduću regulativu u ovoj i sličnim oblastima - u EU i zemljama kandidatima za članstvo.

Pogledajte više