MINISTAR MALI IZ VAŠINGTONA: Srbija će uspeti da održi deficit ispod tri odsto i završi sve projekte do 2027.

Novosti onlajn

25. 10. 2024. u 11:57

PRVI potpredsednik vlade i ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas u Vašingtonu da će Srbija uspeti da održi fiskalni deficit na nivou ispod tri odsto tokom novog aranžmana sa MMF-om, koji će trajati od decembra 2024. do decembra 2027. godine, kao i da završi sve predviđene projekte.

Foto: Instagram/mali_sinisa

Mali je, u okviru učešća na godišnjem skupu MMF-a i Svetske banke, održao sastanke sa zamenikom generalnog direktora MMF-a Boom Lijem, potpredsednicom Svetske banke za Evropu i Centralnu Aziju, prisustvovao sastanku Konstituence u MMF-u i sastao se sa direktorom Evropskog odeljenja u MMF-u Alfredom Kamerom. 

Ministar Mali je posle tih sastanaka rekao novinarima da će Srbija ne samo uspeti da održi deficit ispod tri odsto već da će zahvaljujući tome i dalje smanjivati udeo javnog duga u BDP-u i ostvariti ciljeve definisane programom Srbija 2027.

- Tako da je taj deficit do tri odsto upravo balans između nikada većih investicija koje imamo, a sa druge strane da sačuvamo tu makroekonomsku stabilnost. Upravo taj deficit do tri odsto je jedan od najvažnijih elementa novog trogodišnjeg aranžmana sa MMF - naveo je Mali.

Kaže da je sastanak sa drugim čovekom MMF-a Boom Lijem bio veoma interesantan i da je predstavnik te međunarodne finansijske institucije ukazao na sva globalna iskušenja sa kojima se ceo svet trenutno suočava. Mali je preneo da je Bo Li istakao da je za Srbiju veoma važno da je dobila investicioni kreditni rejting, ali i da Srbija u odnosu na ostale zemlje svetla tačka u ovoj svetskoj globalnoj krizi.

- I sa te strane mislim da smo radili veliki posao jer smo sa MMF-om dogovorili novi trogodišnji aranžman koji ne podrazumeva nikakvo korišćenje finansijskih sredstava, koji je sa druge strane jasan pokazatelj nastavka reformi započetih još 2015. godine.

Kaže da je sa šefom departmana MMF-a za Evropu Kamerom razgovarao o nastavku reformi u Srbiji, a posebno u oblasti energetike, poreske uprave i javnih preduzeća.

- Hoćemo da kroz te strukturne reforme pokažemo da smo potpuno posvećeni tome da naša ekonomija s jedne strane raste, a s druge strane da okruženje u kome naša i strana preduzeća posluju bude što stabilnije, interesantnije, povoljnije i atraktivnije. I zato je važno, što su svi i pohvalili, da idemo dalje sa izgradnjom osnovne bazične infrastrukture. Dakle, novih auto-puteva, novih brzih saobraćajnica, novih pruga, novih postrojenja za proizvodnju električne energije, kao što je recimo ovaj ugovor koji smo potpisali prošle nedelje sa američkom kompanijom UGTR za izgradnju jednog gigavata solarnih elektrana - naveo je Mali.

Naglasio je da je važno to što će Srbija biti domaćin Ekspa 2027. godine, kao i da se ostvare ciljevi po pitanju prosečne plate, koja će do 2027. godine dostići 1.400 evra, prosečna penzija 650 evra i minimalna zarada 650 evra. Mali je rekao da je imao i veoma dobar sastanak sa potpredsednicom Svetske banke Antonelom Basani i naglasio da Srbija sa SB realizuje mnogo projekata.

- Negde nam je portfolio u vrednosti od preko 4,6 milijardi evra, verovali ili ne, tako da i sa te strane oni nam daju veliku potvrdu u naporima koje činimo da nam ekonomija bude bolja, a sa druge strane daju kredibilitet svim ovim reformama koje sprovodimo. Tako da imamo i sa MMF i SB izuzetno dobru saradnju - naveo je Mali. Ministar je poručio da će biti nastavljene reforme i da će javni dug, koji sada iznosi 46,5 odsto BDP, ostati ispod nivoa Mastrihta i ispod nivoa proseka za svet, koji je sada 93 odsto.

(Tanjug)

BONUS VIDEO: 

PROTESTI NAČISTO PUKLI! Opozicija i lažni ekolozi razočarani zbog debakla u Čačku

Pogledajte više