MINISTAR MALI SE SASTAO SA KLAUSOM MILEROM: Važni razgovori o aktuelnim projektima Razvojne banke u Srbiji (FOTO)

Novosti online 22. 10. 2024. u 16:23

MINISTAR finansija Siniša Mali razgovarao je danas sa direktorom Razvojne banke Nemačke (KfW) za jugoistočnu Evropu i Tursku Klausom Milerom o aktuelnim projektima ove finansijske institucije u Srbiji.

Foto: Instagram

- Hvala Klausu Mileru, direktoru Razvojne banke Nemačke (KfW) za jugoistočnu Evropu i Tursku, na čestitkama upućenim Srbiji povodom dobijanja investicionog rejtinga.

Sa njim sam danas razgovarao o aktuelnim projektima ove finansijske institucije u Srbiji, a posebno me je obradovalo što je rekao da svaki put kada dođe u našu zemlju zatekne dobre vesti.

Uoči mog putovanja u Vašington, gde ću voditi važne razgovore sa MMF-om i drugim finansijskim institucijama, predstavio sam mu sve naše makroekonomske parametre koji su doveli do ekonomskog uspeha – rekordno nisku nezaposlenost od 8,2 odsto, rekordnu likvidnost države sa 6,5 milijardi evra na računu, rekordno visoke strane direktne investicije itd.

Obećao je da će sledeći put posetiti lokaciju Ekspo gradilišta gde gradimo kompleks koji će 2027. videti ceo svet.

Tokom 21 godine saradnje Srbije i "KfW" vrednost ukupno potpisanih i ratifikovanih sporazuma, već realizovanih i otplaćenih i onih koji su u toku, dostigla je gotovo 1,2 milijarde evra.

Vrlo je bitno imati ovako kredibilne partnere u godinama u kojima je novac sve skuplji, a procesi odlučivanja o finansiranju projekata sve konzervativniji. Srbiji se danas veruje i u nju se ulaže.

"KfW" je najaktivnija na projektima razvoja tržišta biomase, sprovođenju projekata energetske efikasnosti, unapređenju zapošljavanja, projektima koji se tiču obnovljivih izvora energije, vodosnabdevanja i prečišćavanja otpadnih voda, upravljanja čvrstim otpadom i drugo.

Radujemo se nastavku dugogodišnje dobre saradnje i daljem ulaganju u projekte koji Srbiji donose rast i razvoj. Današnjem sastanku prisustvovala je i Anke Konrad, ambasadorka Nemačke u Srbiji - naveo je Mali u objavi na Instagramu.

BONUS VIDEO

Pogledajte više