IZVOZ PRIVREDE ZLATIBORSKOG OKRUGA U PROŠLOJ GODINI DOSTIGAO IZNOS OD 900 MILIONA EVRA: Momirović na "Privrednom forumu - Užice 2024"

Novosti online 22. 10. 2024. u 13:56

IZVOZ privrede Zlatiborskog okruga u prošloj godini dostigao je 900 miliona evra i udvostručen je u odnosu na pre deset godina, kada je iznosio 490 miliona evra, što je jasan pokazatelj razvoja ekonomije Srbije, izjavio je ministar trgovine Tomislav Momirović nakon što je danas učestvovao na "Privrednom forumu – Užice 2024", u okviru panel diskusije "Trgovinski potencijali i prilike za ekonomski rast privrede Zlatiborskog okruga".

Foto: Ministarstvo

- Ukupna spoljnotrgovinska razmena privrede Zlatiborskog okruga u 2023. godini dostigla je 1,515 milijardi evra, dok je 2012. godine iznosila 856,6 miliona evra. Ovaj rast nije slučajan, već je rezultat promišljenih ekonomskih politika, temeljnih reformi i strateških investicija koje smo sproveli“ rekao je ministar Momirović i dodao da je naša ekonomska politika, usmerena na fiskalnu stabilnost, podsticanje investicija i održanje makroekonomske stabilnosti, pokazala konkretne rezultate. „Uprkos višedimenzionalnoj krizi, Srbija  je uspela da sačuva stabilnost svoje ekonomije i poverenje potrošača i investitora, o čemu svedoči kumulativni realni rast BDP u periodu 2020-2023. od oko 12%, rekordni prilivi stranih direktnih investicija, nastavak rasta zaposlenosti i zarada u privatnom sektoru, kao i najviši nivo deviznih rezervi do sada - dodao je takođe ministar Momirović.

Ministar Momirović je podvukao da u proteklom periodu Srbija nije upala u zamku protekcionizma, već je nastavila da dodatno otvara svoje tržište i povećava broj zemalja sa kojima su zaključeni sporazumi o slobodnoj trgovini.

- Kroz trgovinske sporazume povećavamo konkurentnost i otpornost srpskih kompanija i investitora koji dolaze u Republiku Srbiju obezbeđujući im pristup ključnim inputima, novim izvoznim mogućnostima i potencijalima za globalne lance snabedvanja. Zahvaljujući mreži do sada zaključenih sporazuma o slobodnoj trgovini sa partnerima kao što su EU, Kina, CEFTA, Evroazijska ekonomska unija, Turska, EFTA, Velika Britanija, Egipat i Ujedinjeni Arapski Emirati, roba iz Srbije će uskoro imati slobodan pristup tržištima sa preko 2,7 milijardi potrošača. Znači kada investiraju u Srbiju investitori  ne računaju samo na tržište od oko 7 miliona stanovnika, koliko ima Srbija, već na tržištima koja zajedno imaju preko 2,7 milijardi stanovnika. - zaključio je ministar Momirović.

Pogledajte više