REGIONALNI LIDER: Vučić - Srbija u 50 najvećih svetskih izvoznika u IKT sektoru

Tanjug

19. 10. 2024. u 14:45

PREDSEDNIK Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je naša zemlja jedna od 50 najvećih svetskih izvoznika visokotehnoloških proizvoda u IKT sektoru i da je to trasiralo put Srbije kao regionalnog lidera u inovacionim tehnologijama.

Tanjug

- Iza toga stoji domaća pamet, obrazovanje, ali i odlučnost države i njenih institucija da pruže istrajnu podršku", rekao je Vučić na okruglom stolu „Srbija i Esvatini – Inovacija kao pokretač rasta“ koji se danas održava u Beogradu. Vučić je istakao da je kralj Esvatinija Msvati Treći, koji boravi u poseti Srbiji, prepoznao značaj naučno-tehnološkog napretka kao kamena temeljca strategije Esvatinija, baš kao i Srbija.

- Zajedničkim radom i našeg obrazovnog sistema, Vlade, kao i same industrije, razvijamo i srpski startap ekosistem koji je dostigao vrednost od jedne milijarde dolara i koji danas broji preko 750 kompanija, od kojih je 40 odsto stvoreno samo u poslednje dve, odnosno tri godine. Za kratko vreme smo izradili četiri naučno-tehnološka i jedan industrijsko-tehnološki park, 23 regionalna inovaciona start-up centra, 15 mejkers labova i 14 inovacionih inkubatora - naveo je Vučić. Dodao je da je osnovan i fond za inovacionu delatnost i da smo izgradili najmoderniji u regionu državni data centar u kojem je instaliran superkompjuter najnovije generacije sa platformom za razvoj veštačke inteligencije.

- Srbija je prva zemlja u regionu istočne i južne Evrope koja se priključila globalnom partnerstvu za veštačku inteligenciju kojem će predsedavati iduće godine. Prvi smo u regionu usvojili razvojnu strategiju, u toj oblasti još 2019. osnovali istraživačko-razvojni institut za veštačku inteligenciju, kao i nacionalnu platformu za veštačku inteligenciju - istakao je Vučić. Dodao je da Srbija ima BioSense institut koji je evropski centar izvrsnosti za agrotehnologiju, a gradi se Bio4 kampus, jedinstveni multidisciplinarni kompleks za istraživanje i razvoj u prirodnim naukama koji treba da postane jedno od ključnih bioekonomskih čvorišta u Evropi, čime će se Srbija još znažnije pozicionirati kao zemlja inovacija.

- Prihvatanjem novih tehnologija i razvijanjem sistema obrazovanja koje je stavljeno u funkciju potreba nacionalnih ekonomija gradimo bolju budućnost za našu zemlju i sve njene građane - naglasio je predsednik Srbije. On je podsetio da su pre tri godine u programe osnovnih i srednjih škola uvedene osnove razumevanja veštačke inteligencije i da je Srbija jedna od tek 11 zemalja koja se odlučila na taj korak.

- Kada je reč o visokom obrazovanju, kapaciteti tehničkih fakulteta povećani su za oko 20 odsto i mislim da ono što ćete sutra videti u Naučno-tehnološkom parku u Novom Sadu ne bi nikada postojalo da nemamo Tehnološki fakultet u Novom Sadu, koji je dao i bazu i temelj za formiranje Naučno-tehnološkog parka - naveo je predsednik Srbije.

On je istakao da su danas sa Esvatinijem potpisani važni dokumenti kojima se utire put intenzivne buduće saradnje u oblastima internet komunikacije, tehnologija, veštačke inteligencije, poljoprivrede, inovacija, digitalne transformacije, preduzetništva i start-apa, unapređenja kapaciteta obrazovanja, trgovine, investicija, turizma, ali i kojim neposredno povezujemo naše naučno-tehnološke parkove, institute i univerzitete.

- Inovacioni ekosistem Kraljevine Esvatini sa nekoliko desetina aktivnih startapova ima potencijale za razvoj u oblastima kao što su agrotehnologija, digitalne finansije i zdravstvo, a mi smo spremni da podelimo svoja iskustva kako bi on nastavio da raste i razvija se. Takođe želim da kažemo da možemo da pomognemo da Kraljevina Esvatini učvrsti svoje kapacitete za istraživanje i razvoj, da se promoviše preduzetništvo i da se dodatno zaposli mlada radna snaga - rekao je Vučić.

Kada je reč o poljoprivredi, predsednik je ukazao da ona ima važnu ulogu i da Srbija može da ponudimo izvoz semena i poljoprivredne mehanizacije, kao i transfer znanja u korišćenju modernih tehnologija, preradi i skladištenju hrane.

- Spremni smo da pružimo ekspersku podršku i u izgradnji kapaciteta u vezi sa uspostavljanjem Nacionalnog univerziteta primenjenih nauka i tehnologija, kako bi pomogli bržoj transformaciji privrede prijateljske Kraljevine Esvatini. Uveren sam da zajedničkim naporima, razmenom iskustava, znanja, stručnjaka, studenta, đaka, svih onih koji žele da se unaprede i koji žele da uče možemo da učinimo sve da naše dve zemlje budu neuporedivo uspešnije - istakao je Vučić.

Pogledajte više