INFLACIJA U EVROZONI OVE GODINE 2,6 ODSTO: Evo šta kažu eksperti

Tanjug

16. 10. 2024. u 16:08

EKSPERTI očekuju da će inflacija u evrozoni ove godine iznositi 2,6 odsto, navodi se u danas objavljenoj kvartalnoj anketi ekonomskih stručnjaka koju redovno sprovode Institut za ekonomska istraživanja IFO iz Minhena i Švajcarski institut za ekonomsku politiku.

Foto Shutterstock

Prema izveštaju, stope inflacije u evrozoni će u 2024. i dalje biti iznad željene granice od dva odsto koju je odredila Evropska centralna banka ().

Analitičari očekuju da će inflacija u Nemačkoj dostići 2,4 odsto, a u Francuskoj 2,3 odsto, što znači da ni dve najveće privrede evrozone neće uspeti da u ovoj godini suzbiju inflaciju ispod dva odsto.

Centralne banke bi zbog stagnirajućih inflatornih očekivanja mogle da obustave dalje smanjivanje kamatnih stopa, upozorava istraživač IFO Niklas Potrafke.

Svetska inflacija bi prema predviđanjima stručnjaka ove godine mogla da dostigne četiri odsto i očekuje se da će ona pasti na 3,9 odsto sledeće godine i na 3,6 odsto u 2027.

U anketi je od 17. septembra do 1. oktobra 2024. učestvovalo ukupno 1.514 ekonomskih stručnjaka iz 119 zemalja, navodi se na veb stranici IFO.

BONUS VIDEO:

OPOZICIONI MEDIJI PRIZNALI Dobijanje investicionog kreditnog rejtinga je istorijski uspeh

Pogledajte više