SRBIJA DOKAZALA DA JE PRVA U IZGRADNJI: Konferencija "Budući trendovi u građevinskoj industriji" okupila vodeće stručnjake

Novosti online 12. 10. 2024. u 10:05

POSLEDNjA dostignuća u građevinskoj industriji, novine iz oblasti inženjerskih i konsultantskih usluga, izazovi sa kojima se neimari suočavaju i iskustva stručnjaka iz regiona i Evrope bili su tema dvodnevne regionalne konferencije "Budući trendovi u građevinskoj industriji", koja je održana u kongresnoj dvorani Sava centra u Beogradu.

FOTO: N. Skenderija

Organizatori Udruženja inženjera konsultanata Srbije (Association of Consulting Engineers of Serbia - ACES) koje je ujedno i zvanični zastupnik Internacionalne federacije inženjera konsultanata FIDIC, zadovoljni su uspehom ovog skupa koji je okupio vodeće inženjere, konsultante, građevinske i pravne stručnjake iz naše zemlje, regiona i Evrope, kao i visoke državne zvaničnike.

- Srbija ima lidersku poziciju kada je gradnja u pitanju. Naš cilj je bio da damo priliku domaćim inženjerima, arhitektama da se susretnu sa stranim stručnjacima i da im ukažemo na probleme, ali i rešenja kojima se mogu izbeći - rekao je na otvaranju ACES konferencije Branislav Simović, predsednik ACES Skupštine i član Upravnog odbora ovog udruženja.

Ines Ferguson, predsednik Evropskog udruženja inženjera konlultanata (EFCA), primetila je da se Srbija značajno infrastrukturno razvija. Aleksandra Krivokapić, pomoćnik direktora Kancelarije za javne nabavke Srbije, istakla je da su novim zakonskim rešenjima od početka godine postignuti značajni rezultati u javnim nabavkama. Kvalitet kao kriterijum u javnim nabavkama sa 4,46 odsto porastao je na gotovo deset procenata posle stupanja na snagu novih zakonskih rešenja početkom godine.

Teme drugog panela su FIDIC - prednosti pravilne i zamke (pogrešne) upotrebe, uloga inženjera i lokalna praksa, Zlatni principi i kako ih (ne) pravilno upotrebiti, osiguranje od profesionalne odgovornosti.

Strategija za razvoj veštačke inteligencije u Srbiji i sajber bezbednost, kao i njena primena u građevinskom sektoru, bile su teme diskusije trećeg panela.

Branislav Simović istakao je da opasnosti od zloupotrebe veštačke inteligencije postoje, ali da mnoge vlade najrazvijenijih zemalja sveta rade na merama kontrole i praćenja njene upotrebe u oblastima gde mogu biti ugrožena sloboda i prava svakog građanina.

Kako kaže, i Srbija prati taj trend i veruje da će i naše institucije prilagoditi naše zakone da bi se osugurale osnovna prava i slobode građana. Drugi dan je posvećen rešavanju sporova, smanjenju i optimizaciji troškova prilikom realizacije projekata. Srbija je potrošila milijarde za arbitraže koje je izgubila, a to se odražava i na privredu. Kako bi se umanjile štetne posledice nesuglasica, osnovan je i Centar za rešavanje sporova u građevinarstvu.

Katarina Obradović Baklaja, član UO ACES, ukazala je na važnost proaktivnog delovanja i prevencije problema jer se brzim rešavanjem problema garantuje efikasnost i smanjuje verovatnoća zastoja projekta.

Beogradski metro i BIO4 kampus

OVAJ skup bio je prilika da se predstave dva važna infrastrukturna projekta, BIO4 kampus i Beogradski metro. BIO4 kampus koji će Srbiji dati status prepoznatljivog bioekonomskog centra na području Evrope, gradi se u Kumodražu. Direktor JKP "Beogradski metro i voz" Andreja Mladenović je predstavljajući projekat metroa rekao da očekuje da će do kraja godine biti potpisana prva faza prve linije metroa od Železnika do Mirijeva, a početkom naredne godine i druga faza.

Puna dvorana

ČINjENICA da organizacijom ovako posvećenog skupa sa kojeg se nije izlazilo za vreme panela, da su se odazvali svi panelisti, da smo imali visoke državne zvaničnike, pokazuje da ACES jeste temelj svih koji se nalaze u građevini - rekao je Bojan Dinić, izvršni direktor ACES. - Izazovan je period i ACES svojim kapacitetima, svojom stručnjacima i organizacijom ovakavog skupa opravdava svoju ulogu. Podstakli smo komunikaciju među učesnicima i tokom pauza, kao i dijalog i poslovno umrežavanje

Pogledajte više