MALI: Deset reformi koje su kroz borbu protiv sive ekonomije dovele Srbiju do investicionog rejtinga

Novosti online 10. 10. 2024. u 14:50

U PROTEKLOJ deceniji ispunili smo više od 70 odsto ciljeva koje smo definisali, a u tih deset godina sprovedeno je deset najvažnijih reformi u borbi protiv sive ekonomije zbog kojih je danas Srbija od zemlje koja je bila pred bankrotom stigla do zemlje koja je stabilna, ostvaruje ekonomski uspeh koji potvrđuje kroz visoke stope rasta, makroekonomsku stabilnost i, na kraju, kroz dobijanje investicionog rejtinga, izjavio je danas prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar finansija Siniša Mali.

Foto/Tanjug: Nemanja Jovanović

- To su e-fiskalizacija, e-fakture, Zakon o inspekcijskom nadzoru, Zakon o javnim nabavkama, bezgotovinsko plaćanje, reforma paušalnog oporezivanja, Zakon o pojednostavljenom radnom angažovanju na sezonskim poslovima u poljoprivredi, lakši dolazak do PIB-a pri registraciji u APR i oslobođanje plaćanja firmarine za mala i mikro preduzeća, konstantno smanjenje poreskog opterećenja zarada i pokretanje portala e- Porezi na kom privreda sve poreske prijave podnosi elektronskim putem - nabrojao je Mali najznačajnije reforme obraćajući se na sastanku Koordinacionog tela za suzbijanje sive ekonomije kojim predsedava, a povodom obeležavanja deset godina zajedničke borbe protiv sive ekonomije u Palati „Srbija“.

On je poručio da je tu borbu započela Vlada Srbije i predsednik Aleksandar Vučić dok je bio predsednik Vlade uz čestitke svima koji su bili deo reformi i borbe da se Srbija uredi.

- Setite se i poplava i trenutka kada smo bili na ivici bankrota. Danas je naša ekonomija druga najveća rastuća ekonomija u Evropi, imamo rekordno nisku nezaposlenost uz rekordno visoku zaposlenost, imamo rekordan nivo stranih direktnih investicija, 2027. bićemo domaćin EKSPA, najveće svetske manifestacije i prvi put u istoriji smo dobili investicioni rejting - rekao je ministar finansija.

Obraćajući se članovima Koordinacionog tela koji su na sastanku podneli izveštaje o radu iz svojih resora Mali je istakao da se Srbija potpuno promenila u proteklih deset godina, da je promenjena ekonomija, perspektiva rasta i razvoja Srbije te da je sve pobrojano rezultat i njihovog rada.

On je poručio da Srbija ima jasan cilj da 2027. godine ima prosečnu platu od 1.400 evra, prosečnu penziju od 650 evra i da minimalna zarada raste do nivoa od takođe 650 evra.

- To je samo za dve i po godine, to su ciljevi sa kojima smo izašli pred građane Srbije, ciljevi koje ćemo sigurno i ispuniti - rekao je Mali.

Izvršna direktorka NALED-a Violeta Jovanović istakla je da je tokom ove decenije puno postignuto.

- Ne samo u smislu konkretnih rezultata i reformi nego i u pogledu jačanja poreskog morala, stavova i svesti građana. Kada smo počeli ovu borbu osnivanjem Saveza za fer konkurenciju siva ekonomija je bila u tom trenutku gotovo na nivou 30 odsto našeg BDP-a. To je otežavalo konkuretnost naše privrede ali i finansije i budžet - istakla je Jovanović.

Ona je podsetila da je ubrzo nakon što je podneta inicijativa formirano Koordinaciono telo i stručna grupa u koju su činile institucije i privreda koje su  sarađivale i to na izradi prvog Nacionalnog programa za suzbijanje sive ekonomije koji je usvojen 2019. godine.

- Svi ovi rezultati uz nedavno dobijen kreditni rejting uključuju veliki aplauz za ministra i sve koji su radili - zaključila je Jovanović.

Nakon što je na sastanku jednoglasno usvojen Izveštaj o radu potpisan je Sporazuma o saradnji na suzbijanju nelegalne trgovine. Sporazum su potpisali ministar unutrašnje i spoljne trgovine Tomislav Momirović i predsednik Saveza za fer konkurenciju Zoran Daljević.

Sastanku Koordinacionog tela za suzbijanje sive ekonomije prisustvovali su Tomislav Momirović, ministar spoljne i unutrašnje trgovine i zamenik predsednika Koordinacionog tela za suzbijanje sive ekonomije, Adrijana Mesarović, ministarka privrede, Maja Popović, ministarka pravde, Jelena Žarić Kovačević, ministarka državne uprave i lokalne samouprave, Aleksandar Martinović, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Husein Memić, ministar turizma i omladine, Zoran Daljević, predsednik Saveza za fer konkurenciju NALED-a.

BONUS VIDEO: MALI NA EKSPO GRADILIŠTU: Ministar finansija predao Dosije za priznanje Specijalizovane izložbe EXPO

Pogledajte više