FERNANDEZ ODAO PRIZNANJE SRBIJI: Dobijanje investicionog kreditnog rejtinga velika i važna stvar

Tanjug 10. 10. 2024. u 13:01

DOBIJANjE investicionog kreditnog rejtinga je velika i važna stvar za Srbiju, kao i za svaku zemlju, jer zemlje ulažu dosta vremena da dobiju takvu ocenu i da se tako plasiraju, rekao je danas američki podsekretar za ekonomski razvoj i energetiku Hoze Fernandez.

FOTO TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ/

On je posle razgovora sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, odgovarajući na novinarsko pitanje kako vidi dobijanje investicionog kreditnog rejtinga za Srbiju, rekao da je dobijanje ove ocene važno iz više razloga.

- Jedan je taj što investitori po nekim propisima neće da ulažu u zemlje koje nemaju takvu karakteristiku, kao što su penzijski fondovi. Dobijanje investicionog rejtinga takođe smanjuje kamatne stope jer se smanjuje rizik od ulaganja - naveo je on.

Ocenio je da je na dobijanje ovog kreditnog rejtinga presudno uticalo ono što je uradila Vlada Srbije i mere koje je donela, a što je stvorilo veće poverenje investitora.

- Izazov je sada da se nastavi investiciona klima i unapređuje i da se održavaju ekonomski odnosi sa partnerima širom sveta. To je deo razloga zbog čega sam ja ovde i nadam se da Amerika može da igra malu ulogu u tome i unapređenju ekonomije ovde - rekao je on.

Pogledajte više