BRITANSKA FUNTA U PADU: Sve je krenulo nakon izjave guvernera Banke Engleske o kamatnim stopama

Tanjug

03. 10. 2024. u 17:30

BRITANSKA funta je danas značajno pala u odnosu na dolar nakon što je guverner Banke Engleske (BoE) Endrju Bejli nagovestio "agresivnije" smanjenje kamatnih stopa u budućnosti ako inflacija nastavi da pada.

Foto Shutterstock

Vrednost britanske funte prema dolaru je u 13 časova pala za 1,17 odsto na 1,3112 dolara, prenosi Gardijan.

Tržište je shvatilo Bejlijeve komentare kao zeleno svetlo za značajnije smanjenje kamata, a njegove izjave su otežale oporavak vrednosti funte, izjavila je direktorka istraživanja u kompaniji XTB Ketlin Bruks.

Kako se navodi, dnevni pad funte u odnosu na dolar je danas bio najveći za poslednjih 20 meseci, prenosi Si-En-Bi-Si (CNBC). Banka Engleske (BoE) odlučila je 19. septembra da zadrži referentnu kamatnu stopu na pet odsto, u skladu sa očekivanjima tržišta.

Odbor za monetarnu politiku (MPC) je doneo ovu odluku jasnom većinom, sa osam glasova za i jednim protiv, pošto je jedan od članova glasao za sniženje kamata za 25 baznih poena.

Godišnja stopa inflacije u Velikoj Britaniji je u avgustu iznosila 2,2 odsto, objavila je britanska Kancelarija za nacionalnu statistiku (ONS), što je i dalje iznad željenih dva odsto. Banka predviđa da će godišnja stopa inflacije u Velikoj Britaniji na kraju 2024. iznositi 2,5 odsto, kao i da će tamošnja privreda rasti po stopi od 0,3 odsto na kvartalnom nivou.

BONUS VIDEO:

ZOO VRT U HONG KONGU PROSLAVIO ROĐENjE PANDE: Pogledajte mladunče sa njihovom majkom Jing Jing

Pogledajte više