TRENDOVI U GRAĐEVINSKOJ INDUSTRIJI: Udruženje inženjera konsultanata Srbije organizuje regionalnu konferenciju 10. i 11. oktobra u Sava centru

V. N.

03. 10. 2024. u 10:00

REGIONALNA konferencija "Budući trendovi u građevinskoj industriji", koju Udruženje inženjera konsultanata Srbije (Association of Consulting Engineers of Serbia (ACES) organizuje u glavnoj kongresnoj dvorani Sava centra 10. i 11. oktobra, okupiće vodeće inženjere, konsultante, kao i građevinske i pravne stručnjake iz naše zemlje, regiona i i Evrope.

Foto: Promo

Tokom dvodnevnog programa konferencije prisutni će imati jedinstvenu priliku da od odabranih regionalnih i međunarodnih govornika, pravnih eksperata i predstavnika Međunarodne federacije inženjera konsultanata FIDIC i Evropskog udruženja konsultanata EFCA, steknu uvid u novine u građevinskoj industriji, ali i da čuju osvrt na aktuelne teme i važna dešavanja koja prate građevinsku industriju u ovom trenutku.

Na konferenciji će se govoriti o digitalnoj budućnosti u građevinskoj industriji, odnosno primeni veštačke inteligencije na građevinskim projektima, primeni BIM-a i usklađivanju sa zakonskom regulativom, kao i digitalnim alatima "Geogis", parametarskom projektovanju i novim tehnologijama u svrhu održivog razvoja.

Pored toga prisutni će moći da čuju koja je to najbolja praksa odabira zasnovanog na kvalitetu u javnim nabavkama i nabavkama finansijskih institucija, ali i o "zloupotrebama" zlatnih principa FIDIC. Razgovaraće se i o ulozi inženjera u lokalnoj, odnosno regionalnoj praksi, osiguranju od profesionalne odgovornosti, ali i o predlogu novih posebnih uzansi o građenju kao i o aktuelnoj temi prilagođavanju cena radova i građevinskih materijala na projektima.

Na dnevnom redu ove konferencije naći će se i izbegavanje sporova kroz adjudikaciju, kao i trendovi u arbitražnim postupcima u građevinarstvu.

Bojan Dinić/ Foto: Privatna arhiva

Prema rečima Bojana Dinića, izvršnog direktora ACES,konferencija će biti dobra prilika da se učesnici informišu o aktuelnim trendovima u građevinarstvu na globalnom nivou.

- Istovremeno, to će biti mesto za diskusiju o trenutnim izazovima pred kojima se građevinska industrija u Srbiji nalazi - naglasio je Dinić. - Ujedno, konferencija će biti i mesto poslovnog umrežavanja svih ključnih učesnika na građevinskim projektima, a samom organizacijom ove konferencije, Udruženje inženjera konsultanata Srbije dodatno utvrđuje svoju ulogu pouzdanog partnera na svim najznačajnijim infrastrukturnim projektima.

Dinić: Konferencija će biti i mesto poslovnog umrežavanja svih ključnih učesnika

Kako je naglasio, konferencija je namenjena inženjerima konsultantima u građevinskoj industriji, pravnicima i svim trećim zainteresovanim licima koji učestvuju na građevinskim projektima.

- Želimo svima dobrodošlicu, a sigurni smo da će učesnici proširiti svoje vidike i aktivno učestvovati u diskusijama. Takođe, želim da napomenem da je broj mesta ograničen kapacitetom kongresne dvorane i da je veoma mali broj preostalih mesta. Zato, zauzmite svoje mesto na vreme! 

Finansije, IT...

Osim visokih zvaničnika Vlade Srbije među govornicima će biti i priznati regionalni i međunarodni inženjerski i pravni stručnjaci. Konferenciju će otvoriti predsednica EFCA Ines Ferguson, Goran Vesić, ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture u Vladi Srbije, kao i predsednik ACES Nikola Pavlović. Za govornicom će se naći i predstavnici međunarodnih finansijskih institucija, ali i IT stručnjaci.

Pogledajte više