ČVRŠĆE POVEZIVANJE SRBIJE, SRPSKE I REGIONA: U Staroj Pazovi održan 17. Regionalni sajam privrede, kao i Sajam zapošljavanja

E. R.`

28. 09. 2024. u 10:30

U NOVOJ Pazovi održao se 17. Regionalni sajam privrede, u Kompleksu sportsko-rekreativnih bazena tokom dva dana više od 120 izlagača iz Srbije i regiona predstavilo je svoj portfolio proizvoda i usluga iz različitih industrija - od metalne i plastične galanterije, građevinarstva, IT sektora do turizma i ugostiteljstva, a dvadesetak poslodavaca ponudilo je više od 450 novih radnih mesta.

Foto: VTC

Pod motom "Divan je privredni Srem", ovogodišnji sajam organizovali su Opština Stara Pazova i Regionalna privredna komora Sremskog okruga, uz podršku Razvojnog fonda Vojvodine i drugih partnera. Predsednik Opštine Stara Pazova Đorđe Radinović ilustrovao je privredni razvoj podatkom da je na teritoriji opštine 2013. godine bilo oko 9.500 zaposlenih, a danas ih je više od 30.000:

- Iz skoro svake kuće je bar po dvoje u stalnom radnom odnosu, a najveći prihodi u budžet lokalne samouprave stižu upravo od plata zaposlenih.

Ministar privrede i preduzetništva Republike Srpske Vojin Mitrović ukazao je na sve bolju saradnju privrdnika Srbije i RS, ističući da Stara Pazova posebno doprinosi atraktivnom privrednom ambijentu.

- Mi u RS podržavamo ovakve manifestacije jer doprinose ne samo razmeni iskustava, već i unapređunju ukupne poslovne saradnje, a Srbija je Srpskoj najveći spoljnotrgovinski partner - rekao je Mitrović.

Otvarajući Sajam pokrajinski sekretar za privredu i turizam Nenad Ivanišević istakao je da se današnja manifestacija može objasniti samo jednom rečju - zajedno:
- Zajedno - pre svega sa Vladom Srbije, zajedno sa Pokrajinskom vladom, zajedno sa lokalnom samoupravom i zajedno sa našim prijateljima iz Republike Srpske i, uopšte, regiona .

On je ukazao da je Vojvodina sedište IT industrije, primene naučno-tehnoloških dostignuća u poljoprivredi, ali i najveće investicije na Balkanu - Kompanije "Linglong" i da je "najatraktivnija regija u Srbiji u svakom pogledu" jer svakodnevno beleži stalni rast - od broja gostiju u turizmu do zaposlenih, uz nezaposlenost manju od devet odsto.

Prateća manifestacija i ovogodišnjeg Regionalnog sajma privrede bila je Sajam zapošljavanja, na kojem je dvadesetak poslodavaca ponudilo dodatnih 450 radnih mesta.

Posebno priznanje

Predsednik Regionalne privredne komore Sremskog okruga Predrag Mujkić i predsednik Opštine Đorđe Radinović uručili su danas posebno priznanje za tri decenije uspešnog rada predstavnicima kompanje "Medijus", koja se od male porodične firme sa troje zaposlenih razvila do lanca od 30 maloprodajnih objekata i500 radnika.

Pogledajte više