RECESIJA U NEMAČKOM PROIZVODNOM SEKTORU SE PRODUBILA: Raste pesimizam u industriji

Predrag Stojković 23. 09. 2024. u 20:42

RECESIJA u nemačkom proizvodnom sektoru se produbila u septembru, a pesimizam u celoj industriji je u porastu, zaključak je danas objavljenog izveštaja agencije "Markit ekonomiks".

Foto Tanjug/AP

Kompozitni indeks menadžera nabavke (PMI) u Nemačkoj je, prema prvoj preliminarnoj proceni, u septembru je pao sa 48,4 poena na 47,2 poena i sada je najniži za sedam meseci.

Tržišta su očekivala znatno blaži septembarski pad na 48,2 poena.

PMI je parametar koji se koristi kao indikator ekonomske aktivnosti, a rezultat ispod 50 pokazuje da se ekonomija nalazi u stanju kontrakcije, odnosno pada ekonomske aktivnosti.

Indeks menadžera nabavke u sektoru usluga je u septembru pao sa avgustovskih 51,2 poena na 50,6 poena, a PMI u nemačkom sektoru proizvodnje sa 42,8 poena na 40,5 poena.

-Optimizam je stvar prošlosti. Proizvođači su izuzetno depresivni povodom svojih budućih izgleda, a očekivanja za narednu godinu su u naglom padu, rekao je glavni ekonomista Hamburške komercijalne banke (HCOB) Sajrus de la Rubia.

Prema njegovom mišljenju, loše vesti iz kompanije "Folksvagen" utiču na talas pesimizma koji se širi po celoj nemačkoj industriji.

On je dodao da se problemi prelivaju i na inače stabilan sektor usluga u Nemačkoj koji je pogođen usporavanjem rasta.

Banka procenjuje da bi nemačka ekonomija u trećem tromesečju 2024. mogla da padne za 0,2 odsto u odnosu na drugi kvartal ove godine, navodi Sajrus de la Rubia.

(rt.rs)

BONUS VIDEO - RUSIJA LANSIRALA RAKETU: Pogledajte trenutak lansiranja

Pogledajte više