DA LI JE BRZA PRUGA SPREMNA: Dinamičko ispitivanje najsavremenije železničke trase Novi Sad - Subotica

M. N. S.

23. 09. 2024. u 13:17

DINAMIČKO testiranje brze pruge Novi Sad - Subotica - državna granica za brzinu od 200 kilometara na čas, počinje danas i trajaće do 10. oktobra, najavile su "Infrastrukture železnica Srbije".

Foto Instagram

Kako se navodi, ovo ispitivanje koje će se svakodnevno sprovoditi treba da potvrdi da je nova brza pruga spremna za saobraćaj vozova, a finalni izveštaj očekuje se najkasnije do 8. novembra ove godine. Na ovoj deonici u ovom periodu neće se odvijati drugi železnički saobraćaj.

Testiranje će obavljati Nemačke železnice, odnosno merna kola kompanije Nemačkih železnica Deutsche Bahn Systemtechnik iste kompanije koja je obavljala i dinamičko ispitivanje brze pruge Beograd - Novi Sad. Stručnjaci ove kompanije testiraće koloseke, kontaktnu mrežu i ugrađene sisteme bezbednosti ETCS.

- Prema pripremljenom rasporedu, kompanija Deutsche Bahn Systemtechnik, u zavisnosti od vrste ispitivanja, planira da dnevno sprovodi od dve do osam test vožnji voza, u oba smera. Svakoga dana pre ispitivanja i polaska test-voza, vršiće se vizuelni pregled cele deonice motornom drezinom - navodi se u saopštenju.

"Infrastruktura železnice" upozorava da je u ovom periodu zabranjeno i opasno prisustvo građana u železničkim stanicama, na kolosecima i peronima duž deonice na kojoj se obavlja ispitivanje, jer, kako se ističe, nepoštovanjem ovih pravila građani direktno mogu da ugroze sopstveni život, kao i bezbednost železničkog saobraćaja tokom testiranja pruge.

Precizira se i da će duž cele deonice za vreme dinamičkog ispitivanja biti raspoređeno osoblje izvođača radova konzorcijuma Kineskih železnica i "Infrastrukture železnice Srbije", a biće pojačano i prisustvo pripadnika MUP-a.

- Na celoj deonici pruge od Novog Sada do državne granice sa Mađarskom izvršeno je denivelisanje ukrštanja drumskog i železničkog saobraćaja, tako da ne postoje putni prelazi.

Stigao test-voz

MINISTAR građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić juče je na svom instagram-profilu naveo da je u železničku stanicu Novi Sad stigao test-voz nemačke kompanije. Kako je preneo, test-voz čine lokomotiva i troja kola koja su opremljena uređajima za snimanje i kontrolu svih tehničkih parametara železničke pruge.

Pogledajte više