"SRBIJA NIKAD JAČA I STABILNIJA" Mali: Rebalansom budžeta ubrzaće se dalji rast i razvoj

Tanjug 23. 09. 2024. u 11:15

MINISTAR finansija Siniša Mali izjavio je danas da je Srbija nikad jača i stabilnija, uprkos ogromnim izazovima koji dolaze iz globalnog sveta od 2020. godine, dodajući da će se sa rebalansom budžeta za ovu godinu, koji je od danas pred poslanicima, ubrzati dalji rast i razvoj.

Foto: Printskrin

Mali je naveo da se ide ka cilju da prosečna plata u Srbiji 2027. godine bude 1.400 evra, a penzije 650 evra.

Govoreći o ekonomskim pokazateljima, Mali je ukazao da je u Srbiji danas broj zaposlenih veći nego ikada, dodajući da je stopa zaposlenosti 51,4 odsto, a da je stopa nezaposlenosti 8,2 odsto.

- Prethodna vlast nam je ostavila stopu nezaposlenosti od 25,9 odsto, svaki četvrti građanin Srbije tada nije imao posao, a sada smo na 8,2 odsto i idemo dalje. I upravo je cilj da dalje smanjujemo stopu nezaposlenosti i otvaramo nova radna mesta. To je cilj koji se na neki način odslikava u rebalansu budžeta koji je pred vama - istakao je ministar.

Prema njegovim rečima, niža je stopa nezaposlenosti među mladima, te da je 2012. godine bila 52,3 odsto, a danas je 20,3 odsto.

Mali je naveo da je u prvoj dekadi nivo stranih investicija iznosio 3,2 milijarde evra, što je za 12,1 odsto više u odnosu na isti period lane, kada je Srbija privukla rekordnih 4,5 milijardi evra.

- Veoma je važno da smo devizni kurs sačuvali i da je devizni kurs stabilan već 12 godina unazad. Imamo rekordno visoke devizne rezerve, preko 28 milijardi evra, imamo 46 tona zlata u trezorima Narodne banke, dakle potpuno smo stabilni i potpuno smo sigurni kada je naša finansijska pozicija u pitanju - rekao je Mali.

On je preneo da je od jutros na državnom računu 695 milijardi dinara i da je Srbija apsolutno likvidna.

- Mi smo sačuvali makroekonomsku stabilnost, nama je udeo javnog duga u BDP-u na današnji dan 49,8 odsto, dakle, ispod nivoa Mastrihta koji je 60 odsto, a verovali ili ne 89 odsto je prosek Evrozone. Sačuvali smo makroekonomsku stabilnost, imamo nikada veću stopu rasta, stabilnu stopu rasta našeg BDP-a, nikada veći broj ljudi koji rade i nikada nižu nezaposlenost - rekao je Mali.

Podsetio je da je dogovoreno da se podigne minimalna zarada od 1. januara naredne godine za 13,7 odsto, precizirajući da će ona biti 457 evra.

On je naveo da je prema poslednjem podatku, iz juna ove godine, prosečna plata bila 818 evra, a da se očekuje da ona do kraja godine bude 920 ili 922 evra.

On je podsetio da je prosečna plata 2012. godine bila 329 evra.

Takođe, naveo je da se ide sa dodatnim povećanjem penzija mesec dana ranije, odnosno od 1. decembra, čime je ispunjena molba predsednika Republike.

- Ono što mi je posebno važno je da smo potpuno promenili trajektoriju rasta penzija.  Umesto da iz budžeta izdvajamo sve više i više novca kao što je bilo do 2012. godine da se penzije isplaćaju, sada se izdvaja nikada manje. Upravo zahvaljujući rekordnom broju radnih mesta, porezima i doprinosima koji se uplaćuju u PIO fond - rekao je Mali.

On je kazao da se rebalans radi zbog većih prihoda od 132,5 milijardi dinara koji će biti usmereni ka više oblasti, među kojima je poljoprivreda.

- U rebalansu budžeta koji je pred vama idemo sa dodatnim ulaganjima za poljoprivredu negde 18 milijardi dinara dodatnih ulaganja. Imamo skoro 30 milijardi, tačnije 28,7 milijardi dodatnog ulaganja za zdravstvo. Najveći deo toga ide za lečenje retkih bolesti, za lečenje dece u inostranstvu. Imamo više novca za prosvetu, nekih 12 milijardi dinara, za nauku dve milijarde dinara, za kulturu, zatim za našu vojsku 48,6 milijarde dinara - rekao je Mali.

Podsetio je da je potpisan ugovor sa Francuskom o nabavci 12 aviona "rafal" i da se sada izdvaja prva rata za plaćanje.

- I ono što mi je posebno važno, što direktno doprinosi rastu našeg BDP-a, a to su kapitalne investicije, dodatnih 111 milijardi dinara u rebalansu budžeta. Ukupan budžet za kapitalne investicije time je 706 milijardi dinara, nikada veći nije bio. To je 7,9 odsto našeg BDP-a - rekao je Mali.

Mali je rekao da očekuje kvalitetnu raspravu u parlamentu.

BONUS VIDEO: MALI NA EKSPO GRADILIŠTU: Ministar finansija predao Dosije za priznanje Specijalizovane izložbe EXPO

Pogledajte više