DVE MILIJARDE BESPOVRATNO: Programi podrške malom biznisu

E.B.T.

08. 08. 2024. u 12:29

MINISTARSTVO privrede raspisalo je još dva javna poziva - za Program podrške malim preduzećima za nabavku opreme i za dodelu bespovratnih sredstava i Program razvojna šansa - linija za prerađivačku industriju u 2024. godini.

Foto Tanjug

Uključujući i prethodno objavljene, to je ukupno 10 programa podrške malim, srednjim, mikro preduzećima i preduzetnicima koje u ovoj godini sprovodi resorno ministarstvo. Kroz njih će plasirati iznos od dve milijarde dinara bespovratnih sredstava pomoći domaćoj privredi, i sprovesti projekte vrednosti preko četiri milijarde dinara.

U Privrednoj komori Srbije ističu da je ovaj vid podrške neophodan imajući u vidu situaciju na evropskom i svetskom tržištu i povećanje troškove proizvodnje. Govoreći o tim okolnostima, pomoćnik direktora Sektora za strateške analize PKS Bojan Stanić ukazuje na negativan rast u Nemačkoj, skok nestabilnosti na svetskim berzama, visoke kamatne stope, neizvesnost po pitanju cene nafte zbog mogućnosti da dođe do eskalacije na Bliskom istoku.

- Uzimajući sve to u obzir, kao i nisku tražnju u Evropi, i visoke troškove proizvodnje i radne snage, dodatni vid podrške srednjim, malim i mikro preduzećima i preduzetnicima je neophodan - kaže za "Novosti" Stanić. - Ta pomoć je dobrodošla, iako je nedovoljna, ona je korak ka pokrivanju potreba sektora male privrede, koji je nosilac zaposlenosti u zemlji i šireg lanca snabdevanja.

Što se tiče Programa razvojna šansa - linija za prerađivačku industriju u 2024. godini, koji je raspiran u ponedeljak, Ministarstvo privrede ga sprovodi u saradnji sa Razvojnom agencijom Srbije i bankom "Poštanska štedionica". Država je obezbedila 600 miliona dinara za ovu namenu. Javni poziv je otvoren dok se planirani novac ne utroši, a najkasnije do 31. maja 2025. godine. Ministarstvo i dodeljuje bespovratna sredstva mikro, malim i srednjim preduzećima, preduzetnicima i zadrugama za nabavku opreme, nekretnina, postrojenja i opreme za unapređenje energetske efikasnosti i ekoloških aspekata proizvodnje. Oni mogu mogu ostvariti pravo za dobijanje do 50 odsto novca od neto vrednosti investicionog ulaganja. Minimalna sredstva koja firme ulažu iznose pet odsto od ukupne neto vrednosti investicionog ulaganja, dok će ostatak biti obezbeđen iz kredita poslovne banke.

Drugi javni poziv, Program podrške malim preduzećima za nabavku opreme, namenjen je malim i mikro preduzećima i preduzetnicima, kao i zadrugama. Za njegovu realizaciju opredeljeno je 800 miliona dinara. U saradnji države sa bankama i lizing kompanijama, firmama i preduzetnicima su omogućeni povoljni krediti i bespovratna sredstva. Ministarstvo kroz ovaj program sufinansira nabavku nove proizvodne opreme i opreme direktno uključene u proces proizvodnje razmenjivih dobara i izvođenje građevinskih radova u iznosu do 50 odsto neto vrednosti opreme, dok se 45 odsto finansira iz kredita banaka ili lizing kompanija, a pet odsto je učešće samog preduzeća. Javni poziv je otvoren dok se raspoloživa sredstva ne utroše, a najkasnije do kraja godine.

POMOĆ ŽENAMA I MLADIMA

PRETHODNO su objavljeni javni pozivi za programe podrške početnicima i mladima za startapove, ženama na selu, razvoju preduzetništva žena i samohranih roditelja, starih umetničkih zanata, za podsticaj razvoja prerađivačkih kapaciteta u oblasti lova, ribarstva, proizvodnje vina, piva i jakih alkoholnih pića, kao i podršku dualnom obrazovanju.

Kako je nedavno ocenila ministarka privrede Adrijana Mesarović, deset programa podrške malim, srednjim i mikro preduzećima i preduzetnicima biće jedan od najvećih implusa ka ovom sektoru. Ona je istakla da u Srbiji posluje oko 340.000 preduzetnika, a da prema statistici u proseku bar dva člana porodice žive od jednog preduzetnika.

- Tako da dolazimo do brojke od skoro 700.000 naših sugrađana koji žive od malih poslova i apsolutno mislim da fokus Ministarstva privrede mora biti i ka malom sektoru - naglasila je Mesarović.

Ona je najavila i da Ministarstvo privrede radi na setu novih programa koji će biti predstavljeni najkasnije do jeseni, sa fokusom na izvozno orijentisane aktivnosti.

Pogledajte više