VUČIĆ: EU za prugu Niš - Dimitrovgrad Srbiji poklonila 80 miliona evra

Novosti onlajn

06. 07. 2024. u 11:50

PREDSEDNIK Aleksandar Vučić rekao je danas da je Evropska unija Srbiji za izgradnju pruge Niš - Dimitrovgrad poklonila 80 miliona evra i 35 miliona evra za obilaznicu oko Niša u dužini od 22,5 kilometara.

Foto: Tanjug/Dimitrije Nikolić

- Očekujemo veliko ubrzanje i napredak u izgradnji na pruzi Beograd - Niš u mesecima pred nama, posebno južnog dela, bliže Nišu od Stalaća, Đunisa ka Nišu. Poslednje je Beograd i Palanka. Kada pruga bude završena stizaće se od Beograda do Niša za 40 minuta. Električni vozovi moći će da idu 160 kilometara na sat, a obilaznica je sastavni deo pruge Niš - Dimitrovgrad - rekao je predsednik.

On je dodao da to nije mali novac za našu zemlju i da bi bilo nefer da tu vrstu zahvalnosti ne iskažemo.

Vučić je rekao da kada je pre 143 godine počela izgradnja pruge, ljudi su govorili da kralj Milan koji je postavio temeljac srebrnim budakom u Topčideru pravi antisrpske pruge, da je voz "antisrpski đavo" i da se i danas te iste reči ponavljaju.

- Iste reči i rečenice slušam sada i slušao sam pre devet godina kada smo počeli da gradimo Beograd na vodi - rekao je predsednik. Naglasio je da će izgradnja obilaznice oko Niša, s obzirom na to da se na 50 mesta presecaju put i pruga, spasiti živote mnogih stanovnika Niša.

BONUS VIDEO:

MAŠINE PUŠTENE U RAD: Ozvaničen početak izgradnje obilaznice oko Niša

Pogledajte više