TURISTI IZ SRBIJE NE PLAŠE SE OLUJE: Prethodnih dana požari, jaka kiša i vetar tutnjali širom Grčke

G. V.

06. 07. 2024. u 15:10

SRPSKI turisti nisu ugroženi u područjima Grčke, koji su poslednjih dana zahvaćeni požarima. Kako navode u Nacionalnoj asocijaciji turističkih agencija (JUTA), zasada nema otkazivanja aranžmana, jer nema ni potrebe, budući da nije proglašeno vanredno stanje. Grčke vlasti, u međuvremenu, dok saniraju vatru u planinskim predelima ostrva Krit, Kos, Hios i Tasos, poslali su SMS obaveštenja na vremenske nepogode na severu zemlje.

FOTO: Tanjug/AP

Crni oblaci nadvili su se prethodnih dana nad Solunom, Larisom i drugim delovima severa Grčke. Hitno upozorenje stizalo je na mobilne telefone građana i turista.

- Izbegavati prelaženje bujica i potoka, pešice ili vozilom, tokom nevremena i padavina, rad i aktivnosti na otvorenom. Trebalo bi izbegavati prolazak ispod velikog drveća i postavljenih znakova. Ne držati uključene električne uređaje ili telefon, jer grom može proći kroz žice. Izbegavati dodirivanje vodovodnih cevi, jer su oni provodnici struje - navodi se u upozorenju.

Savet nadležnih je da se oni, koji se tokom nevremena nađu na otvorenom, ne približavaju metalnim predmetima, i da je izlazak iz mora obavezan.

Prema rečima direktora JUTE Aleksandra Seničića, agencija ne može da preuzme rizik od vremenskih uslova. Požari, koji su buktali prethodnih nekoliko dana su sada lokalizovani, te nema opasnosti po turiste, da bi razmatrali otkazivanje aranžmana. S druge strane, najavljena oluja i jaka kiša biće u slabljenju.

- Za otkazivanjem aranžmana nema nikakve potrebe, budući da nema vanrednog stanja - kaže Seničić. - Mi moramo platiti zakup smeštaja davaocima usluga u svakom slučaju, pa ako neko ipak insistira na otkazivanju putovanja, u skladu sa opštim uslovima, samo deo novca se vraća. Postoji skala od 45 dana pre polaska do dva dana pred put, na osnovu koje se određuje koliki je povraćaj novca.

Pogledajte više