CTG STIGAO IZ TORONTA: Donacija opštoj bolnici u Pasjanu od dijaspore iz Kanade

I. Mitić

26. 06. 2024. u 22:45

OPŠTA bolnica u Pasjanu, njeno Ginekološko odeljenje, dobila je vrednu donaciju Crkvene zajednice Hrama Svetog Save u Torontu: nov CTG aparat, kao i hirurške instrumente za operacionu salu i porodilište.

Foto: Privatna arhiva

Nova oprema je stigla u Kosovsko Pomoravlje nakon što je pažnju na porodilište u Pasjanu skrenuo dr Slavko Krstić (77), ginekolog koji je, posle penzionisanja, nastavio rad i obuku mladih lekara na Kosmetu. Za ovaj čin doktora Krstića, ove godine, povodom Dana državnosti, predsednik Aleksandar Vučić odlikovao je Sretenjskim ordenom trećeg stepena.

- Na toj dodeli odlikovanja bio je neko od predstavnika humanitarne organizacije naših ljudi koji žive u Kanadi. Tada su čuli za porodilište u Pasjanu i kasnije su odlučili da stupe u kontakt sa mnom. U početku sam bio skeptičan, pa u bolnici o tome nisam ni pričao. Sa kolegama sam to podelio tek kada sam se uverio da se radi o časnim i humanim ljudima - priča nam dr Krstić.

Kaže da je donacija stigla u pravo vreme. Bolnica se razvija i bili su joj potrebni ovakvi instrumenti. Ima i pacijenata koji dolaze iz centralne Srbije, jer se u njoj rade i operativni zahvati, a broj porođaja je udvostručen. Prošle godine je u Pasjanu rođeno 160 beba.

Poklon je u ovo selo na Kosmetu stigao posredstvom Radmile Vulićević iz Niša, koja se takođe bavi humanitarnim radom, a glavni donatori su Ilija i Slavica Simić, penzionisani bračni par koji živi u Kanadi.

- Slavica je rođena u Pasjanu i tu je živela kada je bila dete, a Ilija je rodom iz Arilja, ali je živeo u Prištini i to je bio njihov motiv da učine nešto i pomognu naš narod na Kosovu i Metohiji. Opremu su nam predali u Niškoj Banji. Želeli su da tom činu prisustvuje i Radmila, koja je tamo bila na lečenju - objašnjava dr Krstić.

On je radni vek proveo u Opštoj bolnici u Leskovcu, a Pasjane opisuje kao jedinstveno mesto, jer je reč o jedinom selu na svetu koje ima svoju bolnicu i porodilište.

- Od kada je predsednik Vučić, kao premijer, odlučio da se u Pasjanu otvori porodilište, ovde je rođeno više od 1.000 beba - ističe naš sagovornik.

Ni tren nije imao dilemu...

DOKTOR Slavko Krstić je posle penzionisanja napravio trogodišnju pauzu u profesionalnoj karijeri, a onda je pozvan u Pasjane da pomogne u usavršavanju mlađih kolega. Nije imao dilemu. U poslednjih sedam godina tamo provodi svaku drugu sedmicu. Statistika "kaže" da je ovaj lekar dok je radio u Opštoj bolnici u Leskovcu porodio oko 25.000 žena i da je imao više od 10.000 različitih operativnih zahvata.

Pogledajte više